Папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото

...
Папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото
Коментари Харесай

Папа Франциск с първо пътуване за годината

Папа Франциск отпътува през днешния ден със аероплан за Венеция на първото си пътешестване за годината. Това ще тества неговата пъргавина и устойчивост след редица здравословни терзания през последните месеци, съобщи Райтерс.

Това е първото посещаване на 87-годишния Франциск в града от избирането му за папа през 2013 година Освен това, това е и първо идване на свети отец на Венецианското биенале – влиятелно художествено ревю с изложения, спонсорирани от голям брой страни и подредени в безчет пространства.

Изложението на Ватикана е подредено в женски затвор и папата стартира пътуването си, като долетя с хеликоптер непосредствено в пандиза „ Джудека “ с цел да види експозицията, озаглавена „ През моите очи ".

„ Затворът е сурова действителност, а проблеми като претъпканост, липса на вътрешна инфраструктура и запаси и случаи на принуждение, пораждат доста премеждия. Но той може също да се трансформира и в място за морално и материално прераждане “, сподели папа Франциск, предава Българска телеграфна агенция. 

„ Нека не забравяме, че всички имаме неточности, които би трябвало да ни бъдат простени, и рани, които би трябвало да бъдат излекувани ", сподели папата на група пандизчии и надзиратели, в двора на пандиза.

Необичайното решение павилионът на Светия трон да се обитава в затвор акцентира многократните апели на Франциск към обществото да се сплоти към бедните и подценените, в това число лишените от независимост.

Изложението на Ватикана включва произведения на девет модерни художници, работили по плана в тясно съдействие със затворнички.

Това е първото пътешестване на папата отвън Рим след малко посещаване във Франция през септември предходната година. През декември той трябваше да посети Международната конференция по въпросите на климата в Обединените арабски емирства, само че се разболя от грип.

Франциск употребява бастун или инвалидна количка, с цел да се придвижва поради болки в коляното. Светият отец страда и от чести пристъпи на бронхит и грипни положения. Папата ненадейно се отдръпна от шествието на католическия Разпети петък " в полза на здравето си ", само че от този момент наподобява добре.

След визитата си в „ Джудека “ папата трябваше да пътува с моторна лодка до черква от 16-ти век, с цел да беседва с млади венецианци. След това ще бъде в базиликата „ Сан Марко “ за литургия.

Очаква се към 10 000 души да участват на службата, Богомолци евентуално ще изпълнят гигантския площад „ Сан Марко “ пред базиликата и ще проследят месата на огромни екрани.

Пътуването до Венеция е първото от четирите планувани папски пътувания в Италия през идващите три месеца. По проект Франциск ще посети Верона през май и Триест през юли. Очаква се през юни да участва на Среща на върха на водачите на Г-7 в Бари.

През септември му следва да се впусне в най-дългото задгранично пътешестване откогато е на папския трон – до Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур от 2 до 13 септември.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР