Петър Карачоров е директор на ДЮШ на Пирин. Заема поста

...
Петър Карачоров е директор на ДЮШ на Пирин. Заема поста
Коментари Харесай

Петър Карачоров: Надявам се да дойде времето, в което отново за децата от нашия район ще бъде чест и привилегия да носят фланелката на Пирин

Петър Карачоров е шеф на ДЮШ на Пирин. Заема поста от началото на 2022 година. Приключва футболната си кариера в Пирин, а по-късно 10 години е треньор в детско-юношеския футбол. От 2019 година има UEFA A лиценз и има магистърска степен от НСА - " Спорт за високи достижения " - компетентност Футбол.

Ето отговорите му за работата в ДЮШ на Пирин:

Г-н Карачоров, до скоро сте бил треньор, в този момент сте началник на школата на Пирин. Какви са спецификите на двете длъжности?

-Има доста общи неща и в същото време доста разнообразни. Почти 10 години бях треньор на подрастващи като в същото време минах през всички възрасти. Започнах с най-малките - от Футбол 5 и стигнах до треньор на старшата възраст. Във всички тези години най-важното кредо, до което стигнах е, че непрекъснато би трябвало да изисквам от футболистите и от себе си. В сегашната ми служба още веднъж стигам до същото умозаключение, че би трябвало да изисквам доста от треньорите и от себе си. Вярвам, че всеки, който желае да се развива в дадена сфера, би трябвало да си слага високи цели и непрекъснато да се усъвършенства.
 Пирин (Благоевград) притегли двама нови футболисти
Пирин (Благоевград) притегли двама нови футболисти

Емил Янчев и Андрей Йорданов към този момент са част от " орлетата "

Различното сред треньорската специалност и сегашната ми служба е, че отговорността е доста по-голяма. Чисто организационно и административно, имам доста повече задания, които би трябвало да вземам решение.

Какви цели си поставихте при встъпването ви в служба преди половин година?

- Поставих си доста високи цели, които пробвам да реализирам. Едно от най-важните неща беше да се вкара обединен способ на работа, в който да има поредност. На всеки треньор са дадени насоки и метод на работа, които са обединени в нашата обща философия за развиване на младите футболисти. Треньорите имат свободата да постановат своите хрумвания и визии, само че всичко влиза в общата рамка на нашата методика, както и тази на първия тим.

Друга значима цел е организационно да се усъвършенства работата на треньорите, както и да се набират повече треньорски фрагменти, с цел да може да се работи по-детайлно с децата. Увеличихме състава на кондиционните треньорите и треньорите на вратарите, като се надявам да имаме опцията от новия сезон да разполагаме и с помощници в някои гарнитури.
 Съни Дяков: Пирин ще дава път на младите
Съни Дяков: Пирин ще дава път на младите

" Това е обикновено за нашия клуб "

Основната цел, която си сложих е да приготвяме играчи за първия тим. Треньорите би трябвало да ги образоват по този начин, че когато получат късмет, да могат да го употребяват. Юношеският и мъжкият футбол е доста друг и играчите ни би трябвало да са готови доста добре физически, което постоянно е било съществена спънка за този преход.

Какви са взаимоотношенията и връзката сред първия тим и школата?

-Повече от отлични! Много съм удовлетворен, че старши-треньорът на първия тим Радослав Митревски непрекъснато се интересува и следи юноши от школата. Все по-честа е практиката да бъдат привиквани наши гении при мъжете. Похвално за треньора е, че даде късмет на няколко момчета на по 17-18 години даже да дебютират в Първа лига. Той е индивидът, който взема решение на кого да гласоподава доверие и се надявам да остане дълго на този пост, тъй като има търпението да развиваме и постановяваме наши фрагменти.

Отлично усещане ми вършат новоназначените президент - Станислав Манолев и състезателен шеф - Светослав Дяков. Още с встъпването им в служба се поинтересуваха от моментната обстановка и проблемите в школата и се ангажираха по всевъзможен метод да си взаимодействаме и да ни оказват помощ. Това ме радва извънредно доста, тъй като първо те са образци за сполучливия път на един младеж на Пирин. Освен това съм уверен, че бъдещето е в ръцете на младите и амбициозни хора, каквито безспорно са те.
 Александър Дюлгеров остава в Пирин
Александър Дюлгеров остава в Пирин

Ще бъде един от водачите на " орлетата " през новия сезон

Какви са проблемите, с които се сблъскахте при идването Ви в школата на Пирин ?

-Основният проблем през зимния интервал е неналичието на неестествен терен. Сблъсках се с това още в самото начало на работата ми, когато имаше снеговалежи и треньори и деца бяха затруднени с естественото осъществяване на подготвителния развой. Този наболял проблем се дискутира и съм сигурен, че в най-близко бъдеще ще бъде решен.

Друго нещо, което ми прави неприятно усещане е, че се подчертава доста по-силно върху отрицателното, в сравнение с върху позитивното. При загуби, се подлагат на критика съществено тимовете, треньорите, управлението, до момента в който при позитивни представяния и самостоятелно развиване на дадени футболисти, " доброжелателите " остават безмълвни.

До какъв брой огромно е предизвикването да бъдете началник на школа с такава славна история?

-Приемам го като огромна отговорност и ангажимент. Знаейки какъв брой доста футболисти са произлезли от школата на Пирин, си слагам за цел, въпреки и много амбициозна, да се завърнат отново тези времена. Младите ни футболисти би трябвало да извървят пътя си в детско-юношеската школа, да се наложат в първия тим и едвам тогава да търсят по-голямо развиване в своята кариера. Множество доказателства по тази причина има и с актуалните футболисти на Пирин - Николай Бодуров, Петър Занев, Станислав Костов, както и досегашните такива - Станислав Манолев и Светослав Дяков, които потеглиха от нашата школа, пробиха в първия тим, направиха отлични кариери и стигнаха до националния тим. Пирин им е дал пътят да се развият като футболисти и персони, а те в този момент се отблагодаряват като приключват кариерите си в клуба. Разбира се, се надявам Слави Костов да изиграе още няколко години на високо равнище, тъй като той е с няколко години по-млад от другите изброени.
 Пирин се раздели със бранител
Пирин се раздели със бранител

Съобщиха от клуба

Какво бихте желали гениите от школата на Пирин да знаят за реализирането на огромната им фантазия - да станат професионални футболисти?

-Основните неща, върху които би трябвало да се концентрират са доста труд и отдаденост на концепцията. Отборните тренировки, които организират са извънредно незадоволителни. Отговорните футболисти знаят, че могат и е належащо да упражняват в допълнение, да остават след подготовка, с цел да работят самостоятелно, да се хранят вярно и да съблюдават режим.

Постоянно се приказва, че българските юноши фрапантно стартират да изостават физически, по отношение на задграничните, по тази причина всички ръководители, треньори и футболисти е нужно съществено да извърнат внимание на този аспект и доста да се усъвършенстват всички физически индикатори. Това не значи, че децата и юношите би трябвало да бъдат " тероризирани " посредством остарели към този момент способи на работа с убийствени бягания до отвод. Вече има модерни способи, с които могат да се усъвършенстват силови, скоростно-силови и другите физически качества.
 Пирин се похвали с лиценз за идващия сезон
Пирин се похвали с лиценз за идващия сезон

Печалбата на клуба за 2021 година е 14 000 лева

Ключът е цялостната отдаденост в работата на футболисти, треньори и поддръжката от родителите.

На какво равнище са подготвителните бази на ДЮШ на Пирин?

-Смело мога да заявя, че в интервала март/октомври школата на Пирин разполага с бази, които са в топ 3 на България. Моментното положение на тревните терени в Рилци, Рила и Падеш, е доста положително към чудесно. Тук е опцията треньорите и децата да работят старателно и да се развиват взаимно. Знаейки, че доста от топ школите на България в този интервал упражняват на изкуствени терени, съм уверен, че децата ни са привилегировани да употребяват положителните условия на естествената трева. Разбира се, че в зимните месеци сме затруднени, когато терените не са в толкоз положително положение, само че всички знаем какво ще реши проблемите ни. Както всички треньори от школата са уверени, по този начин и аз съм на мнение, че е нужен неестествен терен със общоприети размери. Имаме уверението от управителните фактори, че се работи интензивно в тази тенденция и се надявам, че скоро ще има решение на този ни проблем. Това случи ли се, нито аз, нито треньорите ще имаме каквото и да е опрощение за реализирането на задачите ни, а точно построяването на качествени футболисти.
 Берое уреди халф от Пирин (Благоевград)
Берое уреди халф от Пирин (Благоевград)

Спас Георгиев е свободен сътрудник

Какви са задачите оттук насетне отпред на ДЮШ на Пирин?

-Като начало си слагам по-краткосрочни и изпълними цели. Искам децата и техните родители да са сигурни, че Пирин е най-правилното място за тях. Трябва с работа да ги убедим, че текучеството на надарени футболисти, би трябвало да спре. Надявам се и всички най-талантливи деца в района също да са уверени, че при нас е вярното място за тяхното кариерно развиване. В последните години знам за доста деца, които прескачат Пирин и отиват в доста по-ниско ранкирани школи от нашата. Надявам се да пристигна времето, в което още веднъж за децата от нашия регион ще бъде чест и привилегия да носят фланелката на Пирин.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР