Петър ИЛИЕВНовината, че МС е приел План за въвеждане на

...
Петър ИЛИЕВНовината, че МС е приел План за въвеждане на
Коментари Харесай

По пътя към еврото

Петър ИЛИЕВ

Новината, че Министерски съвет е приел План за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година, сътвори усещането, че влизането ни в еврозоната от упоменатата дата не предстои на подозрение. И от тук нататък би трябвало само да се готвим за това събитие. Веднага би трябвало да изясним, че нещата стоят по много по-различен метод.

На първо място, във въпросния проект недвусмислено се споделя следното: " Постигането на номинална и устойчива конвергенция е изискването за участие (има се поради участие в еврозоната), според Договора за Европейски Съюз, което страната ни би трябвало да извърши. Постигането на такава конвергенция се дефинира от осъществяването на критериите за участие в еврозоната, дефинирани в Договора от Маастрихт, а точно:

- Критерий за ценова непоклатимост, съгласно който междинният ритъм на инфлация следва да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта междинния ритъм на инфлация в трите страни членки с най-хубави резултати в региона на ценовата стабилност;

- Бюджетният недостиг да не надвишава 3% от БВП;

- Държавният дълг да не надвишава 60% от БВП;

- Средният размер на номиналния дълготраен лихвен %, измерен посредством доходността на десетгодишните държавни облигации, деноминирани в национална валута, за интервал от една година преди оценката да не надвишава с повече от 2 процентни пункта междинната стойност на индикатора за трите страни членки с най-хубави резултати в региона на ценовата стабилност;

- Участие във Валутно-курсовия механизъм II за интервал от минимум две години преди оценката, без обезценяване по отношение на централния курс. "

С условията за дълга и за присъединяване в ERM II няма да имаме проблеми. Такива могат да зародят при осъществяването на индикаторите за бюджетен недостиг и за лихвения %, само че те, при несъмнено напрежение, са решими. Изпълнението на критерия за инфлацията обаче може да се окаже неизпълним. И в случай че не можем да осъществим всички тези условия, дали ще получим покана за влизане в Европейски Съюз, която да приемем?

При оповестяването на Плана за въвеждане на еврото министърът на финансите Асен Василев разгласи, че той обезпечава техническата подготвеност на страната за този акт. " Това е действен проект, който дава ясни периоди и задания към банките, към платежните и държавните институции по какъв начин тъкмо да се вкара еврото, по какъв начин да се извърши превалутирането на депозити и заеми, тъй че да можем на 1 януари 2024 година да имаме техническа подготвеност за приемане на еврото ", съобщи Асен Василев. Да, техническа подготвеност би трябвало да имаме, в случай че ни бъде препоръчано да въведем еврото и в случай че оценката за изгодите и рисковете от този акт покаже, че приемането на възможна покана за влизането на България в еврозоната от 1 януари 2024-та дава отговор на ползите на българската стопанска система.

Този разбор е от особена значимост

тъй като единствено той може да даде опция и на бизнеса, и на жителите, а и на доста от политиците да си сформират осведомено мнение за резултатите от въвеждане на еврото. И въз основата на него да възнамеряват своите решения и дейности. В известието на МФ се цитира министър Василев, който по този въпрос е декларирал, че: " сега се работи по разбора на Българска народна банка и МФ за резултатите от въвеждането на еврото и след завършването му ще бъде оповестен ".

Ще е забавно в този разбор каква ще е оценката за водената от ЕЦБ парична политика във връзка с ценовата непоклатимост и дали банката извършва вменените й със закон задължения в тази сфера. Редно е също по този начин в разбора да забележим оценка за качеството на активите в евросистемата и какво ще се случи с тях - по-точно каква преоценка ще претърпят при увеличение на лихвите на ЕЦБ и при понижаване на количествените облекчения.

Друга тематика, която би трябвало да бъде наранена в разбора и оценката, е по какъв начин паричната политика на ЕЦБ се отразява на страните от еврозоната с разминаващи се стопански цикли и, въз основата на съпоставки, да забележим какви ще са резултатите за България. За да не бъдем по-късно сюрпризирани, когато ЕЦБ води политика с повишаване на лихвените нива, а на нас като стопанска система ни би трябвало нещо по друго. Или противоположното. И това са единствено дребна част от тематиките, които детайлно би трябвало да бъдат прегледани в един подобен разбор.

А писмен прелиминарен ангажимент за фиксинга?

В началото на Плана за въвеждане на еврото е казано, че всички превалутирания ще стават по сегашния закрепен курс на лв. по отношение на европейската валута. " България взе участие във ВМ II с режима си на паричен съвет (валутен борд) и закрепен централен курс от 1,95583 лв. за 1 евро, който курс ще бъде непокътнат и при влизането на страната ни в еврозоната ", написа в документа. И още в него се споделя: " Превалутирането ще се прави посредством използването на неотменимо закрепения валутен курс от 1,95583 лв. за 1 евро, който ще бъде доказан с изменение на Регламент (EО) №2866/98. Не се позволява преизчисляване на суми, употребявайки съкратената форма на закрепения обменен курс, а би трябвало да се употребява напълно закрепеният курс за продан, т.е. с всичките пет знака след десетичната точка. Едва тогава полученият резултат може да бъде заоблен до втория знак след десетичната точка. "

Тук е добре да се знае, че Регламент (ЕO) №2866/98 е по отношение на валутните курсове към еврото на валутите на страните членки, които одобряват еврото. Уточнението, че при замяната на лв. с евро ще се употребява единствено и само сегашният фиксинг, е доста прекрасен подробност в проекта, тъй като той преди липсваше, което създаваше опасения, че при приемането на еврото това може да стане при по-скъпо евро по отношение на лв. - да вземем за пример 1 евро за 2 лв., което щеше да ощети спестителите в национална валута. Но без да желаем да се заяждаме, е добре да знаем от кое място ръководещите са сигурни, че ЕЦБ и Съветът на Европейски Съюз ще ни предложат да влезем в еврозоната по настоящия фиксинг, а не по някакъв различен курс? Ако няма подобен писмен прелиминарен ангажимент, е добре Народно събрание да излезе с решение, че присъединението към еврото може да стане единствено по настоящия фиксинг. За да няма неприятни изненади в последния миг, както в недалекото минало се получи със затварянето на блокове на АЕЦ " Козлодуй " и влизането ни в Европейски Съюз.

Важни елементи и периоди

В Плана за въвеждане на еврото детайлно са написани периодите и методите, по които това ще става.

Ето някои значими елементи:

Един месец откакто Съветът на Европейски Съюз вземе решение, че Р България дава отговор на нужните условия за въвеждане на еврото и удостовери закрепения обменен курс за конвертиране на лв. в евро, ще влезе в действие условие за наложително обозначаване на цените по едно и също време в лв. и евро. Това обвързване ще продължи да бъде в действие 12 месеца от датата на приемане на еврото.

През първия един месец от деня на въвеждането на единната европейска валута в Р България левът и еврото ще бъдат в обращение по едно и също време, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. Това значи, че в случай че страната ни се причисли към еврозоната на 1 януари 2024 година, до 31 януари 2024 година в това число левът и еврото ще бъдат по едно и също време законно платежно средство. След приключването на този един месец еврото ще остане единственото законно платежно средство в България.

Едномесечният временен интервал ще спомогне да се обезпечи еволюционен преход към новата валута. През този един месец жителите ще могат да заплащат и в двете валути в комерсиалните обекти и центрове за услуги. От друга страна, търговците би трябвало да връщат рестото на клиентите си извънредно в евро, в случай че не могат да го създадат от на практика съображения.

През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото банките в България и " Български пощи " ЕАД ще обменят гратис на каса банкноти и монети от лв. в евро, а през идващите шест месеца ще могат да постановат такса за тази услуга.

Българска народна банка ще обменя без такса банкноти и монети от лв. в евро от деня на приемане на еврото за безкрайно време.

От датата на участие на България в еврозоната всички разплащателни сметки, депозитни сметки, настоящи бюджетни сметки, спестовни сметки, набирателни сметки, ликвидационни сметки и други сметки в локални банки, както и платежни сметки при други снабдители на платежни услуги (платежни институции и сдружения за електронни пари), ще бъдат еднократно, автоматизирано и гратис превалутирани в евро.

Money.bg, със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР