Петър Чолаков, Венецианската комисия (Европейската комисия за демокрация чрез право)

...
Петър Чолаков, Венецианската комисия (Европейската комисия за демокрация чрез право)
Коментари Харесай

Само при едно условие ГЕРБ и ДПС биха пожертвали Гешев

Петър Чолаков,

Венецианската комисия (Европейската комисия за народна власт посредством право) даде позитивна оценка на законодателните промени, препоръчани от правосъдната министърка на кабинета „ Петков ” Надежда Йорданова. Реформата планува углавен арбитър, определен на инцидентен принцип, да може да бъде назначаван за прокурор, който да проверява и поддържа обвиняване пред съда по каузи против основния прокурор и неговите заместници. Въвежда се възбрана Народното събрание да избира настоящи прокурори и следователи за членове на Висш съдебен съвет. Ще могат да бъдат обжалвани пред съда и прокурорски решения, като отводът на прокуратурата да проверява фотосите с кюлчетата и записите, в които е забъркано името на водача на ГЕРБ Борисов. Промените, които се поддържат и от настоящия правосъден министър Зарков, плануват промени в Наказателно-процесуален кодекс, Наказателен кодекс и Закон за съдебната власт.
От Венецианската комисия насочат и обща рекомендация към промяната, замислена от Йорданова, която, съгласно органа на Съвета на Европа, би трябвало да е още по-цялостна (т.е. да не се концентрира главно върху основния прокурор). Има и съответни препоръки, да вземем за пример: по какъв начин да се противодейства на опити да се затрудни работата на прокурора, проверяващ главния; за потребността от по-ясно разграничение на пълномощията на Инспектората от тези на самия Висш съдебен съвет и прочие

В някои връзки препоръчаното от Венецианската комисия орязва властта на основния прокурор даже повече от проекта „ Йорданова ”. Например, от комисията считат, че е нужно по-малко болшинство във Висш съдебен съвет (от сегашните 2/3 или 17 гласа), с цел да може той да бъде отхвърлен.

Трябва ли да се тревожи към този момент Гешев?

От Венецианската комисия, от Европейска комисия, както и от други авторитетни институции от дълго време приканват за ефикасен механизъм, който да ограничи властта на българския обвинител №1. Определени аспекти от правосъдната промяна директно кореспондират и с уговорките, които България е поела по Плана за възобновяване и развиване.

Въпреки това е рано основният прокурор Иван Гешев " да губи съня си " и да се тревожи, че скоро някой ще стартира да го проверява, с цел да му потърси сметка за пропуските.

Становището на Венецианската комисия не е наложително, а единствено целесъобразно. Настоящият 48-и парламент в действителност още не е проработил. Той с голяма тъга реализира единодушие даже за избора на ръководител. Постигането на единодушие по отношение на работещ механизъм за търсене на отговорност на основния прокурор е задача от напълно различен диаметър. Прокарването на правосъдната промяна се оказа непостижимо даже за парламенти, които обективно бяха в по-добра кондиция.

Много евентуално е и този законодател, както 45-ото и 46-ото Народно събрание, да не може да избере постоянно държавно управление, т.е. животът му в действителност да продължи най-много 2-3 месеца. На напред във времето ще бъдат тематики като законът за бюджета и оръжията за Украйна. Съдебната промяна, най-малко в частта, която касае директно уговорките по Плана за възобновяване – като промяната на антикорупционната комисия – евентуално също ще бъде част от непосредствения дневен ред. Но въпросът „ Гешев ” може би няма да е приоритет.

Нищожни шансове за правосъдна промяна

Основният въпрос е: подготвени ли са от ГЕРБ (мандатоносителят) и Движение за права и свободи да се разделят с Главния? Ще се разпадне ли лобито на Гешев в Народното събрание?

От ГЕРБ и Движение за права и свободи биха пожертвали Гешев единствено в случай че могат да употребяват главата му като разменна монета – т.е. в случай че в подмяна получат поддръжка от Демократична България и Политическа партия за постоянен кабинет. Последното обаче не е изключително евентуално. При очертаващото се следващо служебно държавно управление на президента Радев и следващи предварителни избори, за ГЕРБ и Движение за права и свободи ще е по-изгодно Гешев да си стои на поста, с цел да пази тила им.

Отделен, само че напълно не незначителен въпрос е каква би била позицията на Българска социалистическа партия по проблема. В последна сметка Гешев бе определен и с безмълвната поддръжка на Столетницата.

И в 48-то Народно събрание ориста на основния прокурор Гешев ще зависи от възможностите за основаване на болшинство за правосъдна промяна. Днес, те наподобяват още по-нищожни, в сравнение с в предходните парламенти.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР