Пет стадиона у нас разполагат с дефибрилатор за оказване на

...
Пет стадиона у нас разполагат с дефибрилатор за оказване на
Коментари Харесай

Лекарят на националния отбор: Знам за 5 стадиона у нас, които разполагат с дефибрилатор

Пет стадиона у нас разполагат с дефибрилатор за оказване на първа помощ на терена. Това съобщи в „ Тази заран “ лекарят на националния ни тим по футбол доктор Бисер Бочев, който е и първият българин – член на Медицинската комисия на УЕФА.

Той беше безапелационен обаче, че всеки стадион би трябвало да е оборудван с дефибрилатор. „ Много елементарно се работи с подобен вид уред, даже непрофесионалист, той самичък си демонстрира по кое време може да бъде употребен. Дефибрилатор има на Националния стадион „ Васил Левски “, аз мога да подсигурявам, че такава техника има на пет стадиона у нас “, изясни доктор Бочев.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му всеки доктор на терена би трябвало да е квалифициран за обстановка като тази с датския футболист Кристиан Ериксен. Играчът сега е в устойчиво положение, след колабира на терена.

Сред спасителите, оказа се, има и български доктор. Валентин Великов работи за УЕФА и е бил на стадиона по време на мача. Д-р Бочев разяснява, че е добър другар с доктор Великов. Той изясни, че сътрудника му е бил там в качеството си на публично лице – в качеството си на офицер по допинг контрола.

„ Искам да го поздравя. Той, както и другото допинг ченге са се притекли на помощ. За първи път пред очите на милиони фенове се случи това, за което ни се притесняваме и постоянно се приготвяме преди всеки един мач. Това е типичен случай на сърдечен арест, в такива случаи има ясни правила и разпореждания на УЕФА по какъв начин би трябвало да се работи “, изясни медикът.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Бочев посочи, че при сходен незабавен случай на терена първо би трябвало да се ревизира дали дихателните пътища на засегнатия са проходими, след което се ревизира дали състезателят диша, работи ли сърцето му и едвам по-късно – дали спортистът е съответен и може да управлява дейностите си.

„ Гледах многочислени повторения на обстановката – ясно се вижда, че няма никакъв контакт, състезателят пада самичък. Говорих с доктор Великов, че на терена е по-трудно това нещо да се види, защото казусът става на далечната тъч линия, а медицинските лица са от другата страна. За такава обстановка всеки един футболен доктор би трябвало да е квалифициран “, съобщи доктор Бочев.

Медикът разяснява, че всеки един футболист е редно да има базисни знания по оказване на незабавна здравна помощ, само че няма условия за наложителен сходен курс. Той разяснява и солидарността на футболистите на Дания при случая.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР