Пет от политическите сили в парламента предлагат доклада за второ

...
Пет от политическите сили в парламента предлагат доклада за второ
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Изборният кодекс влиза в четвъртък, хартиената бюлетина остава

Пет от политическите сили в Народното събрание оферират отчета за второ четене на измененията в Изборния кодекс (ИК) на следващия ден, четвъртък, да бъде точка от дневния ред на Народното събрание.

 

Това заяви пред публицисти ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, съобщи Българска телеграфна агенция.

Тя уточни, че през днешния ден е имало три пъти съвещание на председателския съвет.

 

Решението е изненадващо, откакто и през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов приказва за отсрочване на тематиката до реализиране на съгласие. Той даде заден за част от текстовете, импортирани от депутати от ГЕРБ, само че не и от хартиената бюлетина.

 

" Отстъпките, които всички ще създадем, са за гласоподаване на Изборния кодекс с оптимално задоволство на всички оферти ", разяснява Атанасова. Тя уточни, че предложенията на ГЕРБ-СДС за регион " Чужбина ", увеличение броя на заявките за откриване на секция отвън страната и отпадане на машинното броене няма да бъдат подкрепени на следващия ден в залата.

 

Договорено е в пленарната зала да не бъдат подкрепени предложенията на ГЕРБ за отпадане на регион " Чужбина ", понижаване от 100 на 40 на заявките за разкриване на секция в чужбина, както и безапелационното отпадане на машинното броене. 

Но поддържаме с болшинство опцията българите да избират метод, по който ще гласоподават, т.е. смесеното гласоподаване, добави тя.

Остават предложенията на " Демократична България " (ДБ) машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство и то да се предава в РИК, надлежно на " Информационно обслужване " и ЦИК, изясни Атанасова.

От машинното гласоподаване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и посредством записване на момента на преброяването. Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се прави и с хартия, и с машина, единствено зад заслон.

Ще създадем звено към ЦИК по предложение на Демократична България, което да обслужва само и единствено въпросите, свързани с машинното гласоподаване. Максимално наличен и отворен ще е кодът със заявление до ЦИК, уточни Атанасова.

Смятам, че постигнахме един баланс, макар че предлагането на " Продължаваме Промяната " и Демократична България е да има краткотрайна комисия, която да разисква още веднъж тези оферти, уточни ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Но изясни, че това не е законосъобрано, тъй като една краткотрайна комисия не може да ревизира към този момент взети решения от непрекъсната.

Разписките към този момент ще бъдат бюлетина от машинно гласоподаване, ще са с QR код, само че по едно и също време с това хартията ще е предпазена, ще има и щемпел на СИК, уточни Десислава Атанасова. В един протокол ще влязат бюлетините от машинното и от хартиеното гласоподаване, добави тя. Според нея няма смисъл от основаване на преброителни центрове, каквито предложиха от Демократична България.

Ние доста добре знаем кои са значимите тематики за България, дано да напомня, че преди втория мандат има първи. Така Атанасова отговори на въпрос дали ГЕРБ-СДС ще поддържа държавно управление на малцинството на Политическа партия и Демократична България, каквато поръчка двете обединения дадоха по-рано през днешния ден.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР