Пестициди стоят на границата и са наникъде, алармира по време

...
Пестициди стоят на границата и са наникъде, алармира по време
Коментари Харесай

Промени в ЗОП за обезвреждане на пестициди и заразни отпадъци поиска екоминистърът

Пестициди стоят на границата и са наникъде, сигнализира по време на първото четене на законопроекта за за ограниченията по време на изключителното състояние в парламентарната правна комисия екоминистърът Емил Димитров и предложи незабавна смяна в Закона за публичните поръчки.
" Имахме стратегия, преопаковахме ги, изнесохме ги от скривалищата, те в този момент са по границите и не можем да ги изнесем по справедливи причин, не можем и да ги доставим в България по справедливи аргументи ", уточни той. Димитров е безапелационен, че би трябвало да ги внесем и да ги обезвредим в единствения инсенератор в България за тях.
" Трябва да се разгласи социална поръчка и да стане доста бързо, само че по в този момент настоящия закон нито можем да го създадем, нито да поносим да стоят по границите на страната и да заплашват живота, здравето, водоизточниците на хората ", посочи той.
Екоминистърът означи, че Министерство на околната среда и водите е притежател на един инсинератор, който се намира в центъра на София, който е за рискови болнични боклуци и не може там да се горят пестициди.
" Опитвам се да разделя страната на две – всички болни от ковид генерират голямо количество боклуци – спринцовки, марли, постелъчен инвентар, пижами, калъфки и те би трябвало да се изгарят в 2 инсинератора – един за Източна България, един за Западна ", уточни Димитров. Той настоя да е сигруно че единствено на тези две места ще се изгарят и да е несъмнено, че в контейнери за отпадък не могат да се появят боклуци от заболели от ковид .
" За това нещо би трябвало незабавно да опразним склада в София, би трябвало да подготвим 2 - 3  инсинерататора; единият е частен и би трябвало да сключим контракт с него…. ", оплака се министърът и настоя за незабавна смяна на Закона за публичните поръчки.
Той предложи сред двете четения  на Закона за ограниченията по време на изключителното състояние да се планува смяна в Закона за публичните поръчки. " В Закон за обществените поръчки, в член 13, ал 1 да се сътвори т. 22 - при възлагане на действия по неутрализиране на рискови и болнични боклуци " , конкретизира Димитров и увери, че  това е извънредно неотложно.
" Такава смяна би ни дала опция, другояче никой не би подписал и подхванал разхода, а популацията чака да обезвредим по подобаващ метод отпадъците от ковид, а ние да не сме в положение да го създадем.... ", опита се да убиде депутатите той.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 17 март
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР