Песимистичният сценарий, който предполага глобална рецесия, напоследък стана още по-реален,

...
Песимистичният сценарий, който предполага глобална рецесия, напоследък стана още по-реален,
Коментари Харесай

Русия предупреди света за нова икономическа опасност

Песимистичният сюжет, който допуска световна криза, в последно време стана още по-реален, сподели ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина. Въпреки че регулаторът към момента счита базовия сюжет на прогнозата за най-вероятен. Какво тласка света към нова злополука? И за какво новата международна рецесия няма да бъде като всяка предходна през XXI век?

„ Базовият сюжет го назоваваме базов, тъй като го считаме за доста по-вероятен от различните сюжети “, сподели ръководителят на Централната банка. В същото време, съгласно нея, „ през последните месеци обстановката и салдото на рисковете за международната стопанска система се изместиха ненапълно, в случай че не към пълномащабна международна рецесия, то най-малко към по-твърд вид на развиване на обстановка. "

Според базовия сюжет международната стопанска система ще може да избегне нови съществени разтърсвания. В този случай повишението на лихвите от водещите централни банки против инфлацията ще работи и макар че световният стопански напредък ще се забави, няма да има огромна криза. Руската стопанска система ще може да се върне към напредък през втората половина на 2023 година и ще нарасне с 1,5-2,5%, до момента в който инфлацията ще намалее до 5-7% през 2023 година

При по-оптимистичен сюжет Русия ще може бързо да откри импорт и експорт и да възвърне вътрешното търсене, а инфлацията ще се върне към задачата от 4% до края на 2023 година

Интересен е третият сюжет, който Централната банка назовава световна рецесия. „ Може да забележим рецесия, сравнима по мащаб с 2008-2009 година “, споделя Набиулина. И макар че в началото това е по-малко евентуален сюжет от базовия, шефът на Централната банка счита, че той е станал по-реален.

Нова международна криза, несъмнено, ще бъде неприятна и за Русия. Защото търсенето на енергийни запаси в света внезапно ще спадне, което значи, че съветският експорт също. Икономиката ни, вместо да пораства, ще затъне още повече от тази година, инфлацията ще пораства, а рублата ще отслабне. Централната банка ще би трябвало да работи твърдо - да увеличи лихвата. Връщането на инфлацията до задачата от 4-5% ще бъде допустимо едвам през 2025 година

Какво може да докара международната стопанска система до рецесия? Първо, това ще се случи, в случай че повишението на лихвите от водещите централни банки не е задоволително, с цел да забави растежа на инфлацията.

Второ, в случай че геополитическото напрежение се ускори и ще настъпи „ фрагментация, регионализация на световната стопанска система “. Третата причина за международен " апокалипсис " е усилването на глобите против Русия.

Много страни са изпитали скок на цените на силата и храните, което е довело до енергийни и хранителни рецесии, сподели Наталия Милчакова, водещ анализатор във „ Фрийдъм Финанс “. Според нея те са генерирани, от една страна, от пандемията от ковид 2020-2021 година и спиранията в доставките на артикули и първични материали по света. От друга страна, фактът, че някои страни от Г-7, изключително Съединени американски щати и Англия, напомпаха стопанската система с „ хеликоптерни пари “, които бяха отпечатани и публикувани измежду популацията в огромни количества, и необезпеченото парично предложение е един от фактори за напредък на инфлацията.

„ През 2022 година към аргументите за инфлацията се причислиха известни геополитически фактори и последствията от по-ранно ембарго против някои други огромни експортьори на сила – Иран и Венецуела “, споделя Милчакова.

В резултат на това инфлацията в западните страни скочи до 40-50-годишни върхове.

„ Сега международните централни банки се пробват да се борят с инфлацията посредством повишение на лихвените проценти, макар че преди година ЕЦБ увери, че растежът на инфлацията е краткотраен. Но главното е, че през днешния ден инфлацията в западните страни се е трансформирала от паричен феномен (както беше досега) в класическа инфлация на разноските (на фона на растящите цени на храните и енергията). А това значи, че нарастването на лихвените проценти може да не е доста дейно. Освен това самото нарастване на лихвените проценти има противоположна страна под формата на закъснение на растежа на производството и действителния бранш на стопанската система като цяло ", споделя Милчакова.

„ Криза ще настъпи, в случай че лихвите на централната банка станат двуцифрени, а инфлацията във водещите западни страни нарасне даже по-силно от сегашните стойности “, споделя Денис Домащенко, началник на лабораторията за проучване на паричната система и разбор на финансовите пазари. в Руския стопански университет „ Плеханов “.

„ Изключително мъчно е да се предотврати криза сега, по-вероятният сюжет е способността да се смекчи. Но това изисква понижаване на инфлацията, което от своя страна изисква понижаване на цените на суровините “, споделя Денис Буйволов, анализатор.

Проблемът е, че западните страни се борят единствено с следствията - с растящата инфлация, само че не и с повода - неналичието на енергийни запаси и храна.

Изглежда, че Западът към този момент няма с какво да удари Русия, най-строгите ограничавания към този момент са въведени. Накъде повече? Всъщност обаче Европейски Съюз към момента не е въвел петролно ембарго, то ще влезе в действие едвам през декември и януари. Съществува и опасност от въвеждане на таван на цените на петрола и таван на цените на газа. Вместо да анулира глобите за съветските въглища, да анулира бъдещите наказания за петрола и да не заплашва газа от Русия, Европейски Съюз предлага нови наказания и внезапно понижава потреблението на сила посредством затваряне на промишлени предприятия и изключване на публичното осветяване. От това на пазара им няма да се появят повече енергийни запаси.

„ Освен това не всички строги наказания към момента са въведени във финансовия бранш, да вземем за пример не всички съветски банки са изключени от СУИФТ. Все още не са включени вторични санкционни механизми за противопоставяне да вземем за пример на „ паралелния импорт “ в Русия “, споделя Денис Домащенко.

Бъдещата криза, в случай че се случи, няма да има нищо общо с рецесиите от 2008-2009, 2014-2016 и пролет-есен 2020 година, счита Милчакова. Тя отбелязва, че всички тези рецесии са зародили в подтекста на падащи цени на суровините и изостряща се хронична дефлация. „ Кризата от 2008-2009 година не продължи дълго, единствено година. Кризата от 2014-2016 година беше по-продължителна, само че тогава алиансът ОПЕК + избави петролния пазар от колапс, тъкмо както през 2020 година След възобновяване на цените на силата започнаха да се възвръщат и други пазари на първични материали “, напомня специалистът.

Очаква се обаче нова евентуална рецесия на фона на растящи цени на суровините и рекордна инфлация. Това са напълно разнообразни условия. „ Ако рецесията от 2008-2009 година беше значително спряна от политиката на количествено облекчение, то в изискванията на висока инфлация този вид може да не е разполагаем “, прибавя Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на Банка „ Зенит “.

„ Бъдещата световна криза ще бъде изцяло друга от никоя от предишните рецесии, частично тъй като е съпроводена от тектонични промени в цялата архитектура на международната политика и стопанска система. Може да се окаже доста по-голяма “, счита Милчакова. Въпреки това, несъмнено, специалистите се надяват на по-оптимистични сюжети.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР