Пещите на металургичните предприятия днес са всичко друго, но не

...
Пещите на металургичните предприятия днес са всичко друго, но не
Коментари Харесай

Научен пробив прави металургията 90% по-зелена

Пещите на металургичните предприятия през днешния ден са всичко друго, само че не и екологични. Те сами създават към 9% от парниковите газове, които въздействат на климата по целия свят. Иновативен способ на английски учени обаче може да понижи нездравословните излъчвания в бранша с близо 90 на 100, написа The Next Web.

В доменните пещи обичайно се употребява кокс (вид въглища), с цел да се получи желязо от добитата в мините руда. Технологията, която оферират проф. Юлонг Динг и доктор Хариет Килдал от Университета в Бирмингам, включва термохимични реакции, които трансформират въглеродния диоксид в запалимия въглероден оксид. Той на собствен ред става " потребна част от реакцията и по този начин се затваря съвсем съвършен въглероден цикъл ", като по този начин се понижава потребността от кокс.
 Китай дава $4,2 милиарда за разпродажба на остарели металургични фабрики
Китай дава $4,2 милиарда за разпродажба на остарели металургични фабрики

Средствата са единствено за 2106 година

Голям плюс в тази ситуация е, че се употребяват съществуващите доменни пещи. Пазарът през последните години се насочва към друго решение за " зелена " стомана - създаване на електрически пещи, захранвани от ВЕИ. Това обаче е огромна инвестиция - в границите на над 1 млн. паунда, отбелязва проф. Динг.

Според предварителните планове внедряването на технологията ще докара до спестяването на 1,28 милиарда паунда за 5 години, както и до понижаване на въглеродните излъчвания на страната с 2,9%.

Университетът в Бирмингам - тогавашна " столица " на английската металургия, е почнал процедура по патентоването на системата, като също така търси сътрудници, с цел да я изпита в приложимост и доразвие. Важен въпрос в тази ситуация е сигурността - въглеродният оксид няма миризма и цвят, само че е извънредно токсичен и всяко приключване на газ съставлява огромен риск.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР