Пешеходната зона по софийската ул. Витоша ще се удължи с

...
Пешеходната зона по софийската ул. Витоша ще се удължи с
Коментари Харесай

Част от столичния бул. Мария Луиза също става пешеходен

Пешеходната зона по софийската ул. " Витоша " ще се удължи с още 400 м и ще обхване и част от бул. " Мария Луиза ". Идеята е коли да не се движат и от бул. " Ал. Стамболйски " до ул. " Екзарх Йосиф ", където са Централните хали и площад " Бански ".
Това излиза наяве от заданието, по което ще се вършат плановете за реконструкцията на централния софийски площад " Света Неделя ". Общината ще избере плана за ремонта след конкурс.

В момента главната пешеходна зона в столицата обгръща бул. " Витоша " от бул. " Патриарх Евтимий " до ул. " Алабин ". Преди към седмица Столичният общински съвет реши да я удължи с още 200 метра, като прибави и сектора пред Съдебната палата - от ул. " Алабин " до бул. " Александър Стамболийски ". Движението там би трябвало да бъде спряно до 1 март следващата година.

Следващата стъпка е затваряне на към 400 м от бул. " Мария Луиза ". Движението на коли по пресичащите тази права улици и булеварди ще се резервира. Пешеходците обаче ще го затрудняват в допълнение, защото се планува те да пресичат над земята кръстовището на булевардите " Тодор Александров " и " Мария Луиза ". В момента прекосяването там става през подлез, следва да се прибавят от горната страна пешеходни пътеки.
Подобно предложение имаше и в отчета на експертите от архитектурното студио " Геел ", показан по-рано през седмицата. В него се предлага още прекъсване на придвижването по бул. " Цар Освободител ".

Целта на новата пешеходна зона е да се свържат площад " Света Неделя " с Ларгото и площад " Бански ". В региона на " Света Неделя " ще могат да влизат единствено коли, които обслужват намиращите се там " София Хотел Балкан ", Софийската света митрополия и храм " Света Неделя ".
В проектите на общината влиза и вид за създаване на трамвайна линия по бул. " Ал. Стамболийски " от бул. " Мария Луиза " до бул. " Христо Ботев ", както и стартиране на спомагателна електрическа автобусна линия. Трябва да се плануват и велоалеи в региона.
Общината провежда публично разискване на заданието за реорганизация на пл. " Света Неделя " на 10 октомври от 17.30 ч.. То ще е под куполите на Ларгото на пл. “Независимост”.

Това е следващата стъпка на Столичната община към метаморфоза на придвижването и реконструиране на основни обществени пространства в центъра на София. Целта на локалната власт е последователно да понижи трафика през центъра и да даде преимущество на пешеходците и велосипедистите. Краткосрочните проекти на общината в тази посока включват затваряне за коли и на ул. " Съборна " от пл. " Св. Неделя " до Градската градина. Вече беше взето решение оптималната скорост на придвижване на колите по дребните улици в центъра да се ограничи на до 30 км в час.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР