„ПЕС е политическото семейство, което в продължение на години последователно

...
„ПЕС е политическото семейство, което в продължение на години последователно
Коментари Харесай

Станишев към Ковачевски: ПЕС подкрепя диалога и усилията за нова динамика между България и РСМ

„ ПЕС е политическото семейство, което в продължение на години поредно отстоява участието на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз. Оценяваме приноса на държавните управления на СДСМ за подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България, както и за разрешаването на разногласието с Гърция. Тези стъпки трансформираха целия климат на процеса на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз. Сега е значимо да се намерят решения на оставащите въпроси в разговора с България, а правилата, заложени в Договора за добросъседство, да се уплътнят с действително наличие и резултати. “ Това съобщи президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на среща с македонския министър председател Димитър Ковачевски в централата на ПЕС при първото му посещаване в Брюксел за среща с водачи от Европейски Съюз и НАТО.

„ СДСМ и Зоран Заев имат историческия принос за проправянето на пътя на Северна Македония към Европейски Съюз. Заев прояви храброст и заплати висока политическа цена, с цел да позволи дългогодишния спор с Гърция. Сега от двете страни се чака същото политическо водачество във връзка с противоречивите въпроси сред България и Северна Македония. В противоположен случай, оставяме дебатът да бъде воден от националистите. Именно те, преследвайки персонални и партийни ползи, способстваха за изострянето на връзките в последните години. “, съобщи Станишев.

„ Новото водачество в двете страни е късмет за нова вероятност. Това беше демонстрирано с визитите и срещите на високо равнище в последния месец. Трябва да се поддържа положителната воля и напъните за намиране на решение. Фокусът върху общите ползи – за мир и сигурност в района, за инфраструктурна съгласуваност и вложения – разрешава да погледнем освен към историческите въпроси, само че и към бъдещето. Важно е да има разговор и на равнище гражданско общество, тъй че човешкото лице в връзките сред двете страни да излезе на напред във времето. Този метод ще получи поддръжката на ПЕС, тъй като разширението на Европейски Съюз няма да е завършило до момента в който Западните Балкани не са част от Съюза. А това е в интерес както на Северна Македония, по този начин и на България. “, уточни Станишев.

От своя стана министър председателят Ковачевски изрази признателност за поддръжката на ПЕС за демократичните процеси в Северна Македония, които са съдействали за участието на страната в НАТО и проправянето на пътя към Европейски Съюз.

“Внасяме нова динамичност в разговора с България, дружно с премиера Петков. Чрез работните групи, само че най-много с позитивната воля от двете страни, сме напълно отдадени на намирането на решения. Вярвам, че по този начин ще преодолеем застоя и ще създадем позитивни условия за евроинтеграцията на Северна Македония.”, съобщи министър председателят на Северна Македония.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР