Периферният ресурсен капитализъм на съвременна Русия върна отдавна забравените тези

...
Периферният ресурсен капитализъм на съвременна Русия върна отдавна забравените тези
Коментари Харесай

Бъдещето принадлежи на левия ренесанс. Към стогодишнината на СССР

Периферният ресурсен капитализъм на модерна Русия върна от дълго време забравените тези за борба сред класите и техните идеологии. Приливът на шовинизъм в някогашния Съюз на съветските социалистически републики е точно преобразяване на буржоазната идеология.

Стогодишнината на Съветския съюз е добра опция да разберем печелившите и мощните страни на обществената система, която съумя да сътвори голяма сфера на въздействие. Важно е за какво не  бе допустимо да се резервира. Но не по-малко значим е методът, по който това е реализирано.

Периферният ресурсен капитализъм на модерна Русия върна от дълго време забравените тези за борба сред класите и техните идеологии. Приливът на шовинизъм в някогашния Съюз на съветските социалистически републики е точно преобразяване на буржоазната идеология. Парадоксът е, че в модерна Русия, с цел да поддържат междуетническия мир, управляващите инстинктивно употребяват криптосъветски способи за образуване на национална взаимност.

Но без идеологическо наличие, както е в Руската империя (православие-самодържавие-народност) и в Съюз на съветските социалистически републики (пролетарски интернационализъм и класова взаимност на трудещите се), това поражда опити за измислянето на същия този хибрид – за „ трети път ”, където се употребяват не изцяло изяснените и затова идеологизирани елементи от разнообразни идеологии, които не са разбираеми за популацията.

Но още Ленин и Сталин споделиха, че третият път е химера. Трети път няма. Всеки трети път е връщане от социализма към капитализма, а при капитализма това е консервиране на неговите несъгласия, а не тяхното диалектическо разрешаване.

Няма подозрение, че в случай че Съюз на съветските социалистически републики в този момент беше в предходните географски граници и на предходната идеологическа и политическа основа, само че с включването на следени детайли на пазара и многоструктурна стопанска система, в този момент щеше да бъде това, което е Китай, или даже повече. Централизираната еднопартийна система, която е ядрото на страната, състояща се от 15 национални републики, е по-ефективна. Китай, който има не по-малко комплицирана конструкция от субетнически групи, със остарялата омраза сред Севера и Юга, потвърди това в конкуренцията с многопартийните и еднообразно федерални Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Комбинацията от буйна идеология и стратегическо обмисляне с икономическа независимост под закрилата на нуклеарния чадър и най-мощния военно-промишлен комплекс на територията на една шеста от сушата, която беше Съюз на съветските социалистически републики, щеше да  ни даде доста по-стабилен и развъртян свят. След като изоставихме руския опит, ние изхвърлихме бебето с водата.

Това би трябвало да разберем на първо място в деня на стогодишнината на Съюз на съветските социалистически републики. На образеца на Китай виждаме, че социализмът е кадърен да стане водач в конкуренцията за научно-технически напредък. В същото време капитализмът в някогашните руски републики сподели, че е кадърен да възпроизвежда и съхранява изостаналостта и зависимостта.

Лявата концепция, като концепция за обществен напредък, не е изчезнала, само че не би трябвало да се бърка с глобалисткото неолиберално левичарство. Лявото не е за феминизъм, зелена сила и права на ЛГБТ, а за отбрана на фамилията, за напредъка и обществената правдивост. Лявото възобновление занапред следва, а рецесията на актуалния капитализъм не оставя други благоприятни условия за излизане от нея, с изключение на към осъвременени версии на социализма.

Всички наши бъдещи съюзи със страните от третия свят ще бъдат построени точно на тази основа. Сега традиционалистите в съзнанието на младите губят от либералите точно тъй като не дават картина на бъдещето, а за младите това е неприемливо. Просто още не е пристигнало времето да го разберем.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

 

 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР