Пентагонът смята, че влизането на Швеция и Финландия в НАТО

...
Пентагонът смята, че влизането на Швеция и Финландия в НАТО
Коментари Харесай

САЩ: Влизането на Швеция и Финландия в НАТО „ще усложни военното планиране“ на Русия

Пентагонът счита, че влизането на Швеция и Финландия в НАТО „ ще усложни военното обмисляне “ на Русия, написа в заглавие „ Независимая газета “. В подтекста на съветската инвазия в Украйна Швеция и Финландия преразглеждат дългогодишните си позиции, че военният неутралитет е най-хубавият метод за гарантиране на националната сигурност, напомнят вестниците.

Властите на Съединени американски щати ще поддържат напълно молбите на Швеция и Финландия за участие в НАТО, в случай че бъдат подадени такива. Както съобщи през вчерашния ден на конференция в Атлантическия съвет Селест Уоландър, асистент на американския министър на защитата, влизането на тези две страни ще укрепи алианса и „ ще усложни съветското военно обмисляне “, показва „ Независимая газета “.

„ Швеция и Финландия ще донесат в алианса голяма мощ както във боен, по този начин и в политически проект “, сподели Уоландър. Във боен проект влизането им би затруднило реализирането на съветските упоритости за милитаризация на Арктика – „ по този начин ще се появят действителни благоприятни условия да се ускори надеждното въздържане в няколко аспекта на военната сигурност “, добави тя.

Заместник-ръководителят на съветския Съвет за сигурност и някогашен президент на Русия Дмитрий Медведев е отправил към НАТО страховито обръщение - предизвестил е блока, че възможното включване на Финландия и Швеция ще има съществени последствия. Това пишат китайски аналитици в изданието „ Байджиахао “, осведоми електронният вестник „ Политексперт “.

Ако двете страни станат членки на алианса, Русия ще бъде принудена да се погрижи за националната си защита и сигурност, акцентират китайските наблюдаващи. Според тях Москва ще се наложи да укрепи сухопътните и противовъздушните си сили по границите, а може и да разположи нуклеарни оръжия в Балтийския район.

Да се подсигурява сигурност на Швеция и Финландия единствено поради готовността им за влизане в НАТО е прибързано. Това съобщи през вчерашния ден на брифинг, излъчен в Туитър, прессекретарят на Пентагона Джон Кърби, написа „ Известия “.

„ Колкото до гаранции за сигурност (...) – това прекомерно изпреварва стадия, на който в този момент протичат полемиките. Контактуваме постоянно с двете страни. Имаме отлични партньорски връзки и с Швеция, и с Финландия. Убедени сме, че при удобно развиване връзките сред военните сигурно ще дадат опция за по-подробно разискване на потребностите им в областта на сигурността “, сподели Кърби.

Той акцентира, че Съединени американски щати поддържат политиката на „ открити порти “, водена от НАТО, и увери, че всички полемики за участие в алианса ще се водят сред самия блок и управленията на съответните страни.

„ Съединени американски щати не биха избързвали по този въпрос “, добави представителят на Пентагона.

Вчера финландският в. „ Ииталехти “ цитира източници, съгласно които Финландия ще разгласи решението си за вероятно влизане в НАТО на 12 май. Датата е определена предвид на това, че на този ден партиите в Народното събрание възнамеряват да обсъдят отчет за външната политика и политиката за сигурност на северната страна, добавя „ Известия “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР