Пенсионираният български генерал Валентин Цанков, който в началото на март

...
Пенсионираният български генерал Валентин Цанков, който в началото на март
Коментари Харесай

Обвиненият като руски шпионин генерал от резерва остава под домашен арест 

Пенсионираният български военачалник Валентин Цанков, който при започване на март беше арестуван по съмнения, че е правил шпионаж в интерес на Русия, остава под домакински арест.

Той беше упрекнат на 2 март, а на идващия ден Специализираният углавен съд на свое закрито съвещание му дефинира домакински арест, взимайки поради здравословното му положение.

Обвиняемият не е обжалвал тази мярка пред втората инстанция и по тази причина тя остава в действие, заяви Специализираната прокуратура в четвъртък.

Миналата седмица проверяващите оповестиха, че пенсионираният военачалник е имал достъп до класифицирана информация, обвързвана с НАТО и Европейски Съюз, събирал е данни за български вътрешнополитически въпроси и ги е предавал на консултант в политическата секция на съветското посолство в София.

След задържането на Цанков Министерството на външните работи изгони двама съветски дипломати.

Междувременно някогашният боен министър Бойко Ноев дефинира делото като “игра за наивници ” и “пушилка ”, тъй като обвиненият е бил прочут с прозвището “Шпионина ”.

“Много откриватели и анализатори са писали за него и неговата активност. В този миг [главният прокурор Иван] Гешев прави циркове и това е ясно за всички ”, разяснява Ноев.

По думите на ръководителя на парламентарната вътрешна комисия и някогашен началник на контраразузнаването Атанас Атанасов въпросът с шпионската активност на генерала от запаса е бил прочут отпреди няколко години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР