Пенсионерите са в центъра на социалната политика Задаващ се Омикрон, растяща

...
Пенсионерите са в центъра на социалната политика
Задаващ се Омикрон, растяща
Коментари Харесай

Изпращаме 2021 година със заявки за по-високо майчинство и за включване на хората с увреждания на пазара на труда

Пенсионерите са в центъра на обществената политика

Задаващ се Омикрон, растяща инфлация, високи цени на тока - 2021 година си отива, без да можем да я загърбим.

В дните на годишни равносметки и ослепително опаковани празници, от Европейската конфедерация на профсъюзите предизвестиха, че милиони служащи едвам могат да си разрешат да поддържат отоплението в дома си, какво остава да купуват дарове за децата си, колкото и да им се желае

България не стои настрана от тези процеси на здравни, стопански и политически рецесии, които заплашват с беднотия и обществено изключване. Социалните ограничения и политики са неизбежни, пише БТА.

Пенсионерите в центъра на обществената политика

В центъра на политическите и експертните диалози в обществената област бяха най-беззащитните и уязвимите по време на пандемията - пенсионерите. Дали поради изборите или поради последователно добитата експертна зрялост, нито една политическа партия не беше срещу решението да се върне част от справедливостта в пенсионната система. Навръх Коледа влезе в действие решението размерът на трудовите пенсии да се пресмята с по-висока тежест на осигурителния стаж - тежестта се усили от 1,2 на 1,35 на 100 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване. С оглед на равнопоставеност на пенсионерите, Национален осигурителен институт ще преизчисли служебно над 2 000 000 трудови пенсии и добавки (в това число пенсии за застрахователен стаж и възраст, инвалидни пенсии, наследствени пенсии и вдовишки добавки), отпуснати с начална дата до 24 декември 2021 г., в това число, като освен това преизчисляване ще бъде приложена по-високата тежест за всяка година и месец застрахователен стаж без преобразяване. Такова нарастване на пенсиите, каквото ще се реализира с преизчисляването, не е имало от 2008 година.

Заедно с увеличената тежест на година застрахователен стаж влязоха в действие и други промени в пенсиите. Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се усили със 70 лв. и стана от 300 - 370 лв., а оптималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях също се усилва - от 1440 лева на 1500 лева

Ковид добавките - обществено подкрепяне или към този момент част от пенсията

И до момента в който крачката за връщане на справедливостта в размера на пенсиите беше направена уверено и без политическа опозиция, специалисти още спорят до каква степен така наречен ковид добавки, отпуснати на възрастните хора поради пандемията, трябваше да се дават дружно с пенсиите. Сумата се трансформира според от политическия миг - 50 лева, 120 лева, 60 лв., само че на този стадий остава, тъй като всички схванаха, по мнението на специалисти, следящи обществените процеси, че " един път дадена, мъчно може да бъде отнета ".

Хората в дейна възраст

Бяха направени първите стъпки, въпреки и плахи, за изваждане от беднотия на пенсионерите. Борбата за хората в дейна възраст беше да бъде непокътната заетостта, а безработицата да бъде овладяна в интервал на рецесия. Равнището на записаната безработицата в България през ноември е 4,8 на 100, а от Агенцията по заетостта го дефинираха като рекордно ниско. Спадът на годишна база е с 1.9 процентни пункта.

От ограниченията, които ще се подхващат в идните месеци, ще зависи до каква степен тези данни за безработицата ще останат трайни във времето. Президентът на КНСБ Пламен Димитров предизвести, че ни чака удар върху заетостта през зимните месеци, защото към този момент има заявки за всеобщи съкращения в огромни предприятия от тежката промишленост поради високите цени на тока.

През годината продължи да работи мярката 60 на 40, въпреки и с промени в дизайна. В края на октомври специалистите от Национален осигурителен институт проучиха, че мярката " 60 на 40 " си остава един от най-мащабните принадлежности за ограничение на отрицателното влияние на пандемията върху пазара на труда - от нейния старт до оня миг са били изплатени над 1,5 милиарда лв. за общо 13,3 хиляди работодатели и близо 320 хиляди служащи и чиновници.

Доходите на българите

Стремителният растеж на цените на енергийните източници, който се наслагва върху така и така сериозно рисковата обстановка, обвързвана с пандемията и ненадейно ускореното повишаване на цените на артикули и услуги от първа нужда, постанова бързо да се подхващат амбициозни ограничения за оцеляване на популацията, без оглед на всевъзможни рестрикции и блян към икономии, считат КНСБ и КТ " Подкрепа ". И двете синдикални организации са безапелационни, че минималната работна заплата през 2022 година би трябвало да бъде най-малко 750 лв., с цел да бъдат предпазени към 500 000 българи, които работят на минимално заплащане и би трябвало с парите да устоят своите фамилии. Синдикатите обявиха, че ще се борят за правото на заслужен живот на всеки трудещ се българин. Те желаеха всички заплати да се вдигнат най-малко с 12-15 %.

КНСБ желае да се създаде легално определение, в това число да се дефинират критерии за " енергийна беднотия " и да се приготвят бързо промени в настоящата нормативна база за целево енергийно подкрепяне. Над 2 милиона български жители имат проблеми с отоплението през зимния сезон. Необходимо е внезапно разширение на обсега на целевото енергийно подкрепяне, както и да се поправя месечната стойност на помощта за втората половина на отоплителния сезон - месеците януари, февруари и март 2022 година, счита водачът на КНСБ Пламен Димитров.

Очакванията към новото държавно управление

" Имам уверението и на министър-председателя, и на финансовия министър, че ще има грижа за хората. Първото ни мото е нулева приемливост към корупцията, а второто е грижа за хората, с цел да преведем българите през този сложен интервал на рецесия, тъй че те да се усещат почтено ", съобщи новият обществен министър Георги Гьоков. Той дефинира и като цел на новото държавно управление да няма хора, които да живеят под прага на беднотия.

Втората година на майчинството да бъде равна на една минимална работна заплата или най-малко на сегашните 650 лева, държавните и общинските детски ясли и детски градини да бъдат безвъзмездни, да има ваучерна скица за подкрепяне на неприетите деца в детски градини, са част от заложените ограничения в съдружното съглашение в частта " Труд и обществена политика ". Партньорите са се договорили да се създаде дълготрайна тактика по приходите, да има съответни стъпки за превъзмогване на дефицита на квалифицирана работна ръка, в това число улеснен достъп до пазара на труда на служащи с български генезис и задгранични жители, които са приключили образованието си в България.

Ще бъде изработен разбор на пенсионната система, като по време на договарянията още веднъж бе повдигната тематиката, че тежестта на стажа би трябвало да пораства до 1,5 последователно.

Предвидено е в период от 6 месеца да се проучват политиките за хората с увреждания, като се залага унищожаване на системата на ТЕЛК и прекосяване към интернационалната системата на ICF; система за преквалификация и връщане на хората с увреждания към пазара на труда; поощряване на работодателите за наемане на хора с увреждания, посредством покриване на част от осигуровките; въвеждане на система за стимулиране на работодателите да правят преквалификацията на хора с увреждания. Ще се направи изменение на Закона за персонална помощ, включващо унищожаване на ТЕЛК решение като изискване за достъп до персонална помощ, увеличение на часовете от 12 часа - това ще бъде незабавно разисквано в период до 3 месеца.

В съглашението е планувано дефиниране на енергийна беднотия и минимално количество вода за питейни потребности и битово ползване в период от 6 месеца, установяване на кой и по какъв начин се дава целевото подпомагане; разработване на повсеместен механизъм; въвеждане на линия на енергийна беднотия за потребление единствено за дълготрайни мерки; разширение на обсега и финансиране на настоящата стратегия за енергийно небогати семейства.

Заложено е и публично разискване на Наредбата за качество на обществените услуги, като в период от 6 месеца да бъде приключена националната карта на потребностите и предлагането на обществени услуги, приемане на национална тактика за детето и дефиниране на понятията богатство и детска беднотия в период от 12 месеца, като и обзор на успеваемостта и разноските на центровете за подготовка и преквалификация в период от 6 месеца.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР