Пенсионери и ученици ще могат да пътуват в цялата мрежа

...
Пенсионери и ученици ще могат да пътуват в цялата мрежа
Коментари Харесай

Следобедните новини от Южна България на 06.03.2023 г.

Пенсионери и възпитаници ще могат да пътуват в цялата мрежа на градския превоз в Пловдив с карта за 13 лева на месец. Това ще стане от 1 април, в случай че на утрешната сесия Общинският съвет одобри предлагането на кмета Здравко Димитров. Това няма да е за сметка на общинския бюджет, защото плануваните за Пловдив средства от Министерския съвет за в допълнение финансиране на градския превоз, са се оказали повече от предстоящите, изясни заместник-кметът Тодор Чонов. По думите му, Пловдив е измежду градовете в България с най-евтините транспортни документи за уязвимите групи. Ако Общинският съвет утвърди предлагането, след 21 март към този момент ще могат да се закупуват картите на по-ниските цени.

Междувременно „ Хеброс бус “ остава единствено с 5 маршрута от общо 29-те линии в града. Заради несъблюдение на разписанията от 1 март от транспортната компания е отнето обслужването по линия №20. По гледище на Община Пловдив и съглашение сред превозвачите, 20-ската е трансферирана на „ Автотранс Чолаков “. Така от началото на месеца по линията към този момент се движат нови 12-метрови автобуси с три порти и мотори евро 6.

====================================

Остава сериозно положението на дамата, ударена на пешеходна пътека от рейс по линия № 18 на градския превоз в Пловдив. Пострадалата е настанена в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване в УМБАЛ „ Св. Георги “. По случая е формирано досъдебно произвеждане. Шофьорът на автобуса е пробван за приложимост на алкохол и опиати, показанията са негативни. Инцидентът стана в неделя преди обяд на кръстовището сред булевардите „ Руски “ и „ 6-ти септември “. Зради злополуката, за няколко часа беше блокирано придвижването към моста на Герджика.

=========================

Районна прокуратура-Пловдив притегли като обвинени шестима измамници, съумели да завлечен 102 000 лева от банковата сметка на пловдивчанин. В съучастничество и като помагачи, те са улеснили незнаен причинител, който е въвел и поддържал подвеждане у банкова институция, изменяйки компютърни данни и с това е предизвикал имотна щета на потърпевшия. Задържаните са четирима мъже на 46, 34, 28 и 23 години, както и 2 дами - на 33 и 32 години. Сумата била преведена от спестовната съставния елемент на потърпевшия към разплащателната му сметка. Парите след това са били трансферирани още веднъж чрез изменение на компютърни данни в пет други банкови сметки. В хода на следствието са открити титулярите на тези банкови сметки, а точно петима от обвинените. Шестимата са били арестувани за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор. Днес Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда искане за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на четирима от тях, която се гледа сега от Пловдивския областен съд. Спрямо другите двама обвинени е взета мярка за неотклонение „ гаранция “ в размер на по 1000 лв.. Ако закононарушението бъде потвърдено, обвинените ги грози затвор от две до 10 години.

========================

От началото на 2023 година Регионалната ревизия по околната среда и водите в Смолян е направила инспекции на общо 10 сигнала за вреди от кафява мечка. При 7 от случаите са открити похищения върху селскостопанското имущество. Най-много те са на територията на Държавно горско стопанство Смилян, където са регистрирани 7 мечи набези над говеда. За всички тях са направени оферти за обезщетение на притежателите. От РИОСВ-Смолян приканват стопаните да засилят превантивните ограничения по запазване на животни и пчелини. Пашата би трябвало да се прави с овчар и кучета, нощуването на животните да е в солидни икономически здания, да има електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

=============================

Емблематичното изследване “Страници от предишното на Пазарджик “ с създател Бистра Риндова - академик, краевед и генеалог, ще бъде преиздадено близо 30 години след първото си излизане от щемпел. През 1995 година книгата е в дребен тираж, а през днешния ден е библиографска необичайност. Идеята за преиздаването е на Илия Михайлов, преподавател и блогър, посветил се на публично потребни каузи за родния си град. Новото издание ще бъде модифицирано и допълнено от авторката. От Община Пазарджик са дали увещание, че ще финансират историческия труд, отдаден на града и района. Безплатни екземпляри от него ще получат библиотеките и читалищата в Пазарджик.

====================================

Проверка за породена гибел на гръбначно животно е стартирана в РУ-Кърджали. В кв. “Възрожденци “ в града е било открито тежко ранено куче, което след това умряло. По всяка възможност животното е било блъснато от автомобил. Полицията търси моторното транспортно средство, което е взело участие в произшествието.

Междувременно полицията задържа мъж от Садово, прострелял друго домашно куче. Вчера по обяд, при прекосяване с автомобил край къща в града, нападателният мъж стрелял с ловната си пушка си против кучето на стопаните. Животното е откарано във ветеринарна клиника в тежко положение. От мъжа е конфискувано законно притежаваното оръжие, а по случая е стартирана инспекция. За проявената свирепост към кучето против стрелеца се води бързо произвеждане.

42-годишен смолянчанин падна от тераса на втори етаж на жилищна постройка и се отърва без съществени пострадвания, осведомят от полицията. Иницидентът става в събота, малко след 23 часа. Пристигналият на място екип от Спешна помощ транспортирал мъжа до Смолянската болница. След обстойни медицински прегледи не са открити съществени пострадвания и той е бил освободен за домашно лекуване, без заплаха за живота. Причината за случая е в развой на изясняване.

Мароканец отмъкна колата на бургазлия, хванаха го край Чирпан след гонка с полицията. На пътен възел „ Крепост “ край Димитровград униформени чиновници са подали сигнал със стоп палка за инспекция на лек автомобил „ Фолксваген “. Водачът му не се подчинил и траял пътя си в посока София. Полицаите са последвали колата и след към 30 минути в региона на Чирпан със съдействието на сътрудниците им от локалното ръководство са задържали лидера и автомобила. За 24 часа е задържан водачът – 23-годишен юноша от Мароко.

Трима грузински жители пък са арестувани за обири в ръководството в Свиленград. В събота чиновник на бензиностанция, намираща се на 93-ти километър на Автомагистрала “Марица “, подал сигнал, че лидер на лек автомобил „ Форд “ е заредил гориво, което не е заплатил. Тримата грузинци са на възраст 33г./водач/, 31г. и 29г. В същия ден по обяд те заредили " гратис " и на бензиностанция на Автомагистрала “Тракия “ в региона на Пловдив, спестявайки си общо 200 лв.. С разпореждане на прокуратурата тримата са арестувани за период до 72 часа.

===============================

Двама мъже са в болница с изгаряния откакто автомобилът им се възпламени, оповестиха от пожарната. Инцидентът е станал в неделя по обяд в Кричим, на излизане от града в посока с. Козарево. Пожарът в колата е зародил, в резултат на техническа нередовност - приключване на газ от газова бутилка и загазоване на купето. Пострадалите мъже са на 77 и 62 години, и са превозени от екип на Центъра за Спешна здравна помощ.

Възрастен мъж умря при пожар в дома си в с. Орешец. Пристигналите екипи на пожарната открили, че умрелият е 81-годишен самотно живеещ пенсионер. В стаята на индивида се е запалило леглото, изгорен е дюшекът и завивките. Част от стените са опушени. При огледа не са открити следи от принуждение. Трупът е превозен за аутопсия, формирано е досъдебно произвеждане.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР