Педагогът Антон Макаренко открива, че учителите често пренебрегват любовта и

...
Педагогът Антон Макаренко открива, че учителите често пренебрегват любовта и
Коментари Харесай

10 златни правила за отглеждане на дете

Педагогът Антон Макаренко открива, че учителите постоянно подценяват любовта и даже я считат за нещо изкуствено и ненужно, когато става въпрос за приложението ѝ в просветителния метод. Самият той е сигурен, че възпитанието и развъждането на едно щастливо дете без обич е невероятно.

Ето една селекция от някои от най-важните хрумвания на този велик педагог, психолог и публицист.

1. Не допускайте, че възпитавате детето, единствено когато говорите с него, учите го на нещо или му казвате да направи нещо. Отглеждайте детето във всеки момент от живота си, даже когато не сте вкъщи.

Начинът, по който се обличате и говорите за други хора, държанието ви, когато сте щастливи или смутени, методът, по който се отнасяте към вашите другари и врагове, методът, по който се смеете или по който четете вестник... Всичко това има огромна значение за детето. То усеща и най-малките промени в настроението ви. Ако сте груби или обичате да се хвалите, в случай че пиете прекалено много, или, още по-лошо, в случай че обиждате личната си майка, изобщо не би трябвало и да мислите за образование. Вие към този момент възпитавате детето и то по доста неприятен метод.

2. Възпитанието се нуждае от  ясен, същински, само че сериозен звук

В тези три качества се съдържат истината на живота. Сериозността не значи безусловно, че сте смутени. Бъдете същински, дано настроението ви отразява действителността на това, което се случва в фамилията.

3. Всеки родител би трябвало да разбере какво тъкмо желае да види в детето си

Бъдете наясно със личните си стремежи като родител. Помислете за това усърдно и ще видите къде грешите. Не позволявайте това да ви обезкуражи, има доста верни пътища, по които може да поемете.

4. Трябва да познавате добре детето си. Къде е то? Какво прави и с кого?

Разбира се, ​​трябва да дадете на детето си толкоз независимост, колкото е допустимо. То би трябвало да бъде изложено на разнообразни гледни точки, освен вашата. Трябва да помогнете на детето да разпознава положителните и неприятните хора и обстановки и да се бори с тях, учейки се. Този натурален процес просто не може да се случи “на закрито ”.

5. Ключът на възпитанието е положителната организация

Образованието не прости дребните неточности. Добрата организация оказва помощ да държим под око всеки дребен подробност. Малки неща се случват непрекъснато, всеки ден, всеки час; дребните елементи съставляват живота. Възпитанието изисква по-скоро да ползвате времето си рационално, в сравнение с просто да разполагате с него.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР