Печалбата на банките в България не спира да расте, макар

...
Печалбата на банките в България не спира да расте, макар
Коментари Харесай

Банките не спират да печелят и то все повече

Печалбата на банките в България не стопира да пораства, въпреки че лихвите по заемите в страната за последните три години са доста ниски, установи в. " Сега ". В момента междинната рента по ипотечните заеми в левове да вземем за пример приближава 3% - толкоз ниски лихви действително не е имало в никакъв случай в България. По потребителските заеми в левове лихвата се задържа към 8%.
За първото тримесечие на 2019 година позитивният им финансов резултат е в размер на 309 млн. лева, което е с 15.7% повече от облагата от 267 млн. лева, регистрирана за същия интервал на предходната година. Резултатът е още по-впечатляващ, като се има поради, че през 2018 година банките в България реализираха облага от 1.67 милиарда лева с растеж от 40% по отношение на миналата година - връх от финансовата рецесия отпреди 10 години насам.
Последните данни на Българска народна банка демонстрират, че банките преди всичко усилват приходите си от главната си активност - отпущането на заеми и поддържането на депозити. Нетният лихвен приход за първото тримесечие е 685.3 млн. лева при 645 млн. година преди този момент, което е нарастване от 6.4%. Обяснението е в ниските лихви по заемите, което докара до засилено търсене и разпределяне на заеми.
По-бързо от приходите от лихви обаче порастват чистите доходи от такси и комисиони. За тримесечието те възлизат на 264.6 млн. лева, което е с близо 10% повече по отношение на първото тримесечие на предходната година.
В същото време разноските за амортизация на неприятните заеми понижават - от 106 млн. лева през първото тримесечие на 2018 година на 86 млн. лева тази година.
Според данните на Българска народна банка демонстрират, че към края на март 2019 година брутният кредитен портфейл е в размер на 61.8 милиарда лева, което е с 856 млн. лева (1.4%) повече от края на 2018 година Увеличение има както в кредитирането на бизнеса с 505 млн. лева (1.4%), по този начин и на семейства с 346 млн. лева (1.6%) и на бранш държавно ръководство с 30 млн. лева (4.1%).
Лихвите по депозитите също не престават да са на исторически ниски равнища. За семействата доходността върху срочните влогове в края на март е 0.26%. Въпреки това депозитите в банковата система устойчиво нарастват - за първото тримесечие те се усилват с 1.8 милиарда лева (2%) и доближават 91.5 милиарда лева Увеличение има при депозитите от всички браншове: семейства - с 899 млн. лева (1.7%), кредитни институции - с 443 млн. лева (8.6%), други финансови предприятия - с 361 млн. лева (11.2%), държавно ръководство - със 77 млн. лева (2.8%), и нефинансови предприятия - с 14 млн. лева (0.1%).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР