Пазарът за недвижими имоти продължава да е “горещ и през

...
Пазарът за недвижими имоти продължава да е “горещ и през
Коментари Харесай

Цените на жилищата задържат ниво, но купувачите успяват да ги смъкнат

Пазарът за недвижими парцели продължава да е “горещ ” и през второто тримесечие, макар прогнозите за изстудяване.   Според разбор на организацията за недвижими парцели ARCO REAL ESTATE през второто тримесечие на 2023 година не се следят съществени промени по отношение на първото. Продължава да се приказва за изстудяване на пазара, само че все пак, в България то към момента не е толкоз осезаемо, както е в други европейски страни и Съединени американски щати да вземем за пример, като значително за това способстват към момента относително ниските лихви по ипотечните заеми.    Цените на жилищата задържат равнищата си и за момента не се следят съществени спадове. Към момента купувачите са много по-разумни и не бързат да купуват жилище непременно, а също по този начин в много от случаите съумяват да понижат сред 5-10% от началната продажна цена на парцела. Като цяло не се чака да настъпят съществени промени на пазара, като само се предвижда спад в броя на покупко-продажбите, закъснение на растежа на цените и отстъпки от офертните цени.

Ръст в покупките на жилищните парцели, спрямо първото тримесечие   По данни на Национален статистически институт показателят на продукцията в бранш „ Строителство “ се покачва с 1.0% през май 2023г. спрямо предходния месец. Увеличение с 1.2% е регистрирано при гражданското/инженерното строителство, а при продукцията от сградното строителство – с 0.9%. Спрямо май 2022г. не се следи изменение на строителната продукция. При сградното строителство е записано повишаване с 1.8%, до момента в който при гражданското/инженерното строителство се следи понижение с 2.5%.   През второто тримесечие на 2023г. следим растеж в броя на покупко-продажбите с имоти  по отношение на първото тримесечие на годината. В София са вписани 8615 покупко-продажби, за разлика от предишното тримесечие, когато в столицата са били вписани 6381 покупко-продажби. Във Варна са вписани 3792 по отношение на 2813 за първото тримесечие на 2023г.   В Пловдив също се следи растеж при вписаните покупко-продажби - 4175 за разлика от предишното тримесечие, когато те са били 3240. Ръст се следи и в Бургас, където са вписани 1736 покупко-продажби по отношение на 1528 през първото тримесечие на актуалната година. Общият брой на вписаните покупко-продажби с парцели за цялата страна през второто тримесечие на 2023г. е 54 371 по отношение на 44 461 през първите три месеца на 2023г. Наблюдава се спад по отношение на същия интервал на 2022 година, когато общият брой на вписаните покупко-продажби е бил 63 928.   Въпреки регистрираните растежи през второто тримесечие на годината, за четвърто следващо тримесечие следим спад в покупко-продажбите с близо 15% на годишна база.   По предварителни данни на Национален статистически институт към 09.05.2023г. въведените в употреба новопостроени жилищни здания за първите три месеца от годината за София (столица) са 228, за Пловдив – 175, Варна – 135, а за Бургас – 141. Въведените в употреба новопостроени жилища общо за страната са 1289, а новопостроените жилища в тях са 4427. Спрямо същия интервал на 2022г. постройките са с 18 повече или с 1.4%, а жилищата в тях понижават със 153 или с 3.3%.

Клиентите в столицата се ориентират към по-големте жилища
През второто тримесечие на 2023г. съгласно данни на ARCO REAL ESTATE търсенето е насочено към по-големи жилища за за живеене. Жилищата, които се търсят от клиентите на компанията са най-вече двустайни и тристайни жилища, по опция приключени и обзаведени.   През последните месеци не се следи значителен спад на цените на жилищата и те към момента държат високи равнища. Средните цени за двустаен апартамент са сред 1600 - 1800 евро/кв.м., а за тристаен сред 1500 – 1700 евро/кв.м., като тези стойности могат да варират в необятен диапазон според от това в кой регион се намира парцелът и в какво положение е той. В центъра на Столицата и регионите от необятния център да вземем за пример цените започват от 1800 евро/кв.м., като междинната цена за региона на съвършен център е към 2500 евро/кв.м., още веднъж според от точното местоположение на парцела и неговите характерности.   Най-предпочитани от купувачите си остават Южните региони на София и централната част на града. Водещи за купувачите са преимущества като комфортен достъп до метро и градски превоз, опция за паркиране, непосредственост до търговски вериги и детски и образователни заведения.
През второто тримесечие на годината още веднъж се следи нараснал интерес от страна на купувачите към закупуване на къщи към гр. София и в сравнителна непосредственост до столицата, както и за имоти за еднофамилни къщи в регулация, като запитванията в организацията за сходен вид парцели през второто тримесечие са се нараснали по отношение на тези през първото тримесечие на годината. За страдание, намирането на сходни парцели продължава да бъде мъчно поради засиленото търсене напоследък, а също по този начин и заради внезапното повишение на цените на този вид парцели. През миналите три месеца на 2023 година в компанията се регистрира лек спад при търсенето на офис и търговски площи.

Засиленото строителство усилва предлагането   През второто тримесечие на 2023 година не се следят основни промени при предлаганите парцели по отношение на първите три месеца на годината. Основният дял още веднъж е предназначен за жилищата, като най-предлагани са двустайните и тристайните жилища незавършено строителство, към стадий недодялан градеж.   Най-активно е предлагането в регионите Малинова котловина, Хладилника, Люлин и Овча купел, заради засиленото строителство на нови здания в тези региони.   Средните цени на предлаганите парцели са в необятен диапазон сред 1400 евро/кв.м. до към 1900-2000 евро/кв.м., според от етапа на комплектност на парцела, местоположението му и опцията за предложение на паркомясто или гараж.   Предлагането на къщи наоколо до София остава лимитирано, а също така такива парцели към този момент са и много скъпи. Предлагат се основно редови къщи в начален стадий на строителство в покрайнините на София, още веднъж на много високи цени.   Предлагането на офис и търговски площи остава лимитирано и през това тримесечие на 2023 година

Спад на търсенето в Пловдивско, само че цените остават същите   Съществени промени през второто тримесечие на 2023г. на пазара не недвижими парцели не се следят и в Пловдив. Според данни на ARCO REAL ESTATE се отбелязва спад в търсенето, само че все пак спад в цените не се следи.   В взаимозависимост от характерностите на парцела и неговото местонахождение, междинните цени могат да варират от 800 до към 1200 евро/кв.м. Предпочитани региони в града са Тракия, регион Централен, регион Западен. По данни на организацията продължава наклонността от предходното тримесечие за сериозен интерес при търсенето на къщи и имоти покрай Пловдив. Предпочитани от купувачите са селата Марково, Белащица, Цалапица. И тук, както и в столицата, се следи спад при търсенето на търговски и офис площи.   Основен дял при предлагането заемат жилищата, като се оферират най-вече двустайни и тристайни жилища. Най-активно е предлагането в регионите Христо Смирненски, където междинните цени са сред 1000-1400 евро/кв.м., Парк Отдих и Култура още веднъж със междинни цени в същия диапазон 1000-1400 евро/кв.м., Кючук Париж, Южен и Остромила, където парцелите на шпакловка и замазка се оферират на цени от 850-1200 евро/кв.м., Тракия със междинни цени от 1000-1200 евро/кв.м. и Центъра с цени в диапазона сред 1500-2000 евро/кв.м.

1000 евро/кв.м междинна цена за парцели в курортите   През второто тримесечие на годината при пазара на ваканционни парцели не се следят основни разлики от първото тримесечие и в общи линии няма засилено търсене, както беше през 2022г. Има безредни запитвания, без прецизен ориентир и съвестност от страна на купувачите и ползата им е слаб.   Цените на парцелите остават без смяна. За качествени парцели в положителни комплекси цените са към 1000 евро/кв.м., само че има и по-ниски цени според от местоположението и качеството на съответния парцел.   Най-търсените парцели са в комплекси с добра локация и покрай морския бряг, само че по опция под пазарните цени.   Къщи и имоти се търсят повече във вътрешността, в близки до курортните центрове села, само че отново на цени под пазарните.   Търговските и офис площи се наемат сезонно и там варирането на цените може да е голямо. Такъв вид парцели, които не са с топ местоположения постоянно биват трансформирани от притежателите в стаи и жилища за нощувки.   Най- предлаганите жилища и през това тримесечие не престават да са двустайните и студиата.     С най-високи цени са студиата, по-късно се подреждат двустайните, а по-големите парцели се оферират на най-ниски цени. Средните цени са към 1000 евро/кв.м.   Най-активно остава предлагането в Слънчев бряг. Предлагането на къщи и имоти в самите курорти е лимитирано. Търговските площи и офисите, които се оферират за продажба, нормално се задържат дълго на пазара, тъй като няма търсене и даже са по-евтини от жилищата в една и съща постройка да вземем за пример.   В такива случаи още веднъж се гледа дали могат да бъдат преобразувани в жилища за нощувки.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР