Пациентите няма да влизат в болница за изследванията гастроскопия и

...
Пациентите няма да влизат в болница за изследванията гастроскопия и
Коментари Харесай

Нови улеснения за пациентите у нас

Пациентите няма да влизат в болница за проучванията гастроскопия и колоноскопия, а за нуклеарно магнитен резонанс ще се дава направление от доктор, без да е нужно позволение от Здравната каса. Това става част от здравноосигурителния пакет у нас за тази година, планува анексът към Националния рамков контракт за медицински действия.

Съборът на Българския лекарски съюз даде мандат за подписването му, чака се това да се случи в средата другата седмица.

По-голям брой еднодневни процедури за диагностика и лекуване, без да се постанова престой в болница, са заложени в измененията към рамковия контракт, които ще работят през тази година. Например в случай че човек има потребност от вливания на медикаменти, уточни ръководителят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров.

Лекари правят работа на сестрите

" И вместо да влиза да лежи в болница, тъй като е на крайници и не се постанова, може да посещава лечебното заведение - било то ДКЦ или болница, да му бъде правена процедурата и да си нощува у дома. Колкото повече услуги предлагаме в еднодневен режим, толкоз по-малко ще натоварваме системата и ще имаме пари пък за тежките неща, което вършим като първи стъпки в този момент ", сподели доктор Маджаров.
 

 istock istock

Предвижда се пациентите с тежък инсулт да имат опция да останат на болнично лекуване до 10 дни, а не да бъдат изписвани след 4-тия ден. Лечението и следенето на онкоболни по клинични пътеки и процедури ще бъде без ограничавания, усилват се дните за палиативни грижи за тези хора - Здравната каса ще заплаща 30 дни годишно. От 1 март цените на клиничните пътеки се подвигат приблизително с 20 %, като при някои от тях нарастването е с няколко лв..
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР