Пациентите, които са се сблъскали с пълна или частична загуба

...
Пациентите, които са се сблъскали с пълна или частична загуба
Коментари Харесай

Овлажнителите на въздуха възстановят гласа след заразяване с Омикрон

Пациентите, които са се сблъскали с цялостна или частична загуба на гласа при заразяване с варианта Омикрон на ковид, би трябвало да овлажняват въздуха вкъщи си за най-бързо възобновяване на гласните връзки. Това сподели оториноларингологът Аза Махмудова .

" Вирусът последователно се спуска към гласните струни и предизвиква фарингит - положение, при което се визира задната част на гърлото, а гласните струни губят еластичността си и стават раними. Тези промени водят до частична загуба на гласа - дисфония, или до цялостната му загуба - афония. Важно изискване за регенерацията на лигавиците е достатъчната мокрота в помещението: за естественото действие на лигавиците е нужна мокрота от 35-40, по тази причина предлагаме да се употребяват овлажнители на въздуха ",каза тя.

От решаващо значение за възобновяване на връзките е и спазването на гласова отмора, споделя Сергей Горбунов , оториноларинголог в Илиинската болница.

" Това се реализира, като се заобикаля повишение на гласа, като се понижава оптимално гласовото натоварване, в идеалния случай до безмълвие. Трябва да се заобикалят и опитите да се приказва шушукайки. Ако пациентът е пушач, предлагаме да се откаже от пушенето. Трябва също по този начин да се заобикаля всичко, което може да раздразни лигавиците: алкохол, пикантни, горещи и кисели храни ", изяснява лекарят.

За да се облекчат признаците, може да се вършат инхалации с алкална минерална вода или да се гълтам таблетки за смучене с антисептични съставки. Препоръчва се също по този начин да се пие доста топла алкална вода.

" След всеки вирусен ларингит гласът се възвръща последователно с отшумяването на възпалението и намаляването на отока. Омикрон не прави изключение.

Дрезгавината нормално изчезва в границите на 2 седмици. Ако признакът продължава по-дълго, е нужна консултация с оториноларинголог ", сподели експертът.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР