Патронният празник на Военната академия Г. С. Раковски“ е днес.

...
Патронният празник на Военната академия Г. С. Раковски“ е днес.
Коментари Харесай

Военна академия Г. С. Раковски“ чества патронния си празник

Патронният празник на Военната академия „ Г. С. Раковски “ е през днешния ден. Празникът е регламентиран в Правилника за устройството и активността на академията. Днес се навършват и 202 години от рождението на патрона на академията Георги Раковски, бунтовник и уредник на националноосвободителното  движение в България. Идеологът на проведената националнореволюционна битка е роден на 14 април 1821 година в Котел.

Военната академия „ Г. С. Раковски “ е най-старото военно висше учебно заведение в България. Създадена е със закон на 1 март 1912 година, признат от 15-ото Народно заседание.

Тя има принос освен за оформянето на офицерския корпус, само че и за построяването на новата българска страна в духа на европейските полезности. Военната академия е водеща национална просветителна институция с дългогодишни обичаи във висшето обучение за подготовка и образование на офицери и студенти в разнообразни магистърски специалности, показват от академията на своя уебсайт.

Академията провежда и организира над 80 профилирани курсове за придобиване и повишение на квалификацията на специалисти, работещи в региона на националната сигурност и защита от разнообразни държавни, публични институции и ведомства. Мисията на Военната академия е да дава профилирано образование за придобиване на висше обучение, следдипломна подготовка и научни проучвания на военнополитическо, стратегическо и оперативно равнище в региона на защитата и националната сигурност.

На 18 април 2023 година Военната академия „ Г. С. Раковски “ ще означи патронния си празник и 111 години от своето основаване, оповестиха от пресцентъра на академията. Празничният ден ще стартира с церемониален обред по поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на академията Георги Стойков Раковски.

По случай празника ще бъдат наградени военнослужещи и цивилни чиновници от името на министъра на защитата и началника на академията. Ще бъдат връчени удостоверенията и дипломите на заелите през годината университетски длъжности професор и доцент и придобилите просветителна и научна степен лекар. Празничният ден ще приключи с церемониален концерт, показват от академията.

Историческо насочване и викторина приготвят от гимназия „ Георги Стойков Раковски “ в Котел по случай 202- та годишнина от рождението на патрона си, сподели преди дни в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на образователното заведени Стефан Дондев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР