Патриархът на Египетската коптска православна църква Тауадрос Втори оглави литургия

...
Патриархът на Египетската коптска православна църква Тауадрос Втори оглави литургия
Коментари Харесай

Коптският патриарх Тауадрос Втори оглави литургия по случай годишнината от пристигането на Светото семейство в Египет

Патриархът на Египетската коптска православна черква Тауадрос Втори оглави литургия по случай годишнината от идването на Младенеца Исус, Мария и Йосиф в Египет при бягството им от цар Ирод, заяви Коптската православна черква. Службата се организира в църквата " Света Богородица " в град Саха, на към 130 километра северно от столицата Кайро.

Коптското име на града Пекха-Исус в превод значи " кракът на Исус ". Селището е едно от местата, където Светото семейство е спирало по време на престоя в египетските земи, а в църквата " Света Богородица " се пази античен каменен блок, на който се счита, че има отпечатък от стъпалото на Исус Христос.

В края на месец май египетските управляващи публично откриха още една от спирките от " Пътя на Светото семейство " - манастирите в долината Уади ал Натрун, след приключването на план за възобновяване и създаване на инфраструктура. Правителството влага към 60 милиона египетски паунда в създаването на маршрута и обновяването на спирките по него. Изграждат се посетителски центрове, кътове за отмора, асфалтират се пътища, слагат се табели.

Египет има за цел " Пътят на Светото семейство " да стане част от световната карта на религиозния туризъм. Маршрутът стартира от Северен Синай и доближава на юг до Асют, като включва 25 свети места в осем области. Историческите хипотези сочат, че в търсене на леговище Мария, Йосиф и Исус са минали 3500 километра в продължение на няколко години и са се завърнали в Палестина след гибелта на Ирод.

Сред спирките по маршрута са Дървото на Дева Мария и църквата " Св. Сергий " в Кайро, храмът на Света Богородица на планината Габал ал Таир в провинция Миня и манастирът Ал Мухарак в провинция Асиут, където Светото семейство е живяло в пещера повече от шест месеца.

Осъществяването на плана стартира през 2018-та след визитата на папа Франциск в Египет през 2017 година и решението на Ватикана да разгласи страната за публична поклонническа дестинация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР