Патриарх Неофит се изправи без чужда помощ за имения си

...
Патриарх Неофит се изправи без чужда помощ за имения си
Коментари Харесай

Дядо Неофит се изправи за имения си ден с нов жезъл

Патриарх Неофит се изправи без непозната помощ за имения си ден, а като подарък от митрополитите получи нов патриаршески скиптър, научи Lupa.bg от свои източници в Синода. Негово Светейшество откри през днешния ден първото съвещание на Светия Синод за 2023 година. На днешния 20 януари Българската православна черква празнува паметта на светия патриарх Евтимий Търновски.



На 21 януари пък църквата уважава паметта на свети страдалец Неофит – небесен покровител на патриарх Неофит. В утрешния ден се празнува паметта и на свети Максим Изповедник, който пък беше небесен покровител на починалия патриарх Максим. Преди години, когато Неофит беше Русенски митрополит, той празнуваше дружно с патриарх Максим своя имен ден.

Името Максим идва от латински език и значи " максимален ", " най-велик ". Неофит е от гръцки език и значи " новопокръстен ".



Преди началото на съвещанието, след изпяването на тропарите на преподобния Максим Изповедник, на светия страдалец Неофит и за празника Петдесетница, Ловчанският митрополит Гавриил, от името на Светия синод, сервира на Светейшия български патриарх Неофит посох (посохът представлява пръчка с украсена, най-често обкована, горна част и символизира духовна власт. За разлика от жезъла, който се носи в храма по време на богослужение, посохът се носи отвън храма) и панагия (медальон с богородични изображения) във връзка идния негов имен ден.



Митрополит Гавриил пожела на патриарх Неофит Бог да му дава сили и здраве, с цел да води умно Българската православна черква. Той уточни в словото си още, че по образеца на страдалец Неофит и Светейшият патриарх от ранна възраст се е отдал в служение на Църквата, и му пожела да продължава да следва и отсега нататък образеца на светия страдалец, който да се застъпва пред Бога за него.

Светейшият Български патриарх Неофит ще означи своя имен ден на 21 януари. Празничната света литургия ще бъде отслужена в митрополитската катедрала " Св. Неделя " от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп - викарий на патриарха.

Патриарх Неофит през днешния ден във очевидно положително здраве, даже се усмихваше и по време на молитвата стоеше прав без да бъде подкрепян от свещеници, които обаче за всеки случай стояха компактно до него.



На Коледа патриарх Неофит едвам стоеше изправен на краката си

През по-голяма част от тържествената литургия по време на Рождество Христово Негово Светейшество седеше в патриаршеския престол, а когато ставаше и вървеше бе компактно подкрепян от двама свещеници.

77-годишният Неофит е с много нежно здраве. През последните три години патриархът неведнъж бе одобряван в лечебни заведения поради влошено здраве, поради интервенции или планови проучвания. Преди известно време дядо Неофит падна и счупи бедрената си кост и се наложи да бъде опериран.

От дълги години патриархът страда от сърдечни проблеми, от диабет и ревматизъм и изпитва мощни болки в краката и кръста, които му пречат да върви безпроблемно. Затова и пристъпва наведен едва-едва и се постанова да бъде прикрепян. В началото на тази година обаче на дядо Неофит е била приложена специфична терапия, която да облекчи болките в ставите и кръста, посредством, на която към този момент върви самичък, научи Lupa.bg.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР