Пътната полиция купува 15 високоскоростни автомобила, като е готова да

...
Пътната полиция купува 15 високоскоростни автомобила, като е готова да
Коментари Харесай

Като в Дубай: 15 тайни, супер луксозни и бързи патрулки ще дебнат нарушителите по БГ магистралите

Пътната полиция купува 15 високоскоростни автомобила, като е подготвена да заплати по 320 000 лв. за всеки от тях. Това оповестява в. Труд.

Поръчката е за немаркирани коли, които да патрулират скрито по автомагистралите и при сигнал да догонват извършители. Общата й стойност доближава 4,8 млн. лева с Данък добавена стойност.

Все още типът и марката им не са известни, само че в случай че договорката се реализира, нашите катаджии ще замязят на сътрудниците си от Дубай, които патрулират с “Ферари” и “Ламборгини” .


Снимката е илюстративна

Парите за 15-те коли са отпуснати от Фонда за пътна сигурност, в който постъпват платените санкции на водачите, снимани с камери.
 Факсимиле от докладната бележка, с която се желаят спомагателни пари за поръчката.
Решението за покупката е взето от Държавно-обществената комисия за сигурност на придвижването още през март, само че тогава за задачата са отпуснати 2 550 000 лева

През август Министерство на вътрешните работи афишира в уеб страницата си, че събира предложения, като поръчката се състои от три позиции за по пет автомобила – седан, хеджбек и комби . Те би трябвало с мощ 240 конски сили и да развиват скорост 250 км/ч. Оборудването им се състои от мобилни камери за засичане на скорост, само че ще имат камери за аедои и видеозаписи на срещи с водачите, каквито в този момент има в множеството патрулки на КАТ.

С докладна бележка от 14 октомври т. година шефът на полицията Христо Терзийски написа до вътрешния министър Младен Маринов, че към този момент са постъпили 6 предложения.

От тях се разбирало, че отпуснатата през март сума от 2,5 млн. лева не е задоволителна.

Две от ценовите оферти били единствено за по 5 автомобила и варират от 1 млн. до 1,5 млн. лева с Данък добавена стойност.

Останалите четири, които са за всичките 15 коли, стартират от 3 800 000 лева и стигат до 4 817 000 с Данък добавена стойност.

Затова Терзийски предлага да се изискат в допълнение 2 250 000 лева, с които сумата да доближи 4 800 000 с Данък добавена стойност.

На съвещанието на държавно-обществената комисия на 11 ноември т. година настояването за спомагателните пари било признато даже без да се гласоподава с аргумента, че решението за покупката на 15-те коли към този момент било признато един път през март.

На условията за мощ от 240 к. с. и скорост от 250 км/ч дават отговор много модели на БМВ, “Ауди”, “Мерцедес”, “Шкода”, КИА и други, обясниха специалисти.

Друг е въпросът, че още на първия месец, откакто Министерство на вътрешните работи ги пусне скрито да патрулират по автомагистралите, водачите ще научат и пуснат във фейсбук освен моделите и цвета им, а и регистрационните им номера.

Така “тайната”, за която са потрошени толкоз пари, ще трае от ден до пладне.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР