Министърът на младежта и спорта Георги Глушков взе отношение по

...
Министърът на младежта и спорта Георги Глушков взе отношение по
Коментари Харесай

Георги Глушков участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков взе отношение по тематиката за ролята на доброволците в европейския спорт по време на съвещанието на Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт в Брюксел. Това оповестиха от пресцентъра на ММС.

„ Министерството на младежта и спорта на България работи в поддръжка на доброволчеството в тясно съдействие със спортните и младежките организации, както и с локалните управляващи. Предоставяме финансово подкрепяне за застраховане на разноските на доброволците, участващи в организирането и провеждането на спортни занимания и надпревари, управлявани по нашите стратегии “, сподели Георги Глушков.
Той уточни и с какви ограничения се предизвиква доброволчеството в региона на спорта на локално, районно и национално ниво.

„ Бих желал да посоча плана „ Let’s do it “ на Балканската лига по баскетбол в инвалидни колички, финансиран по стратегия „ Европейски корпус за взаимност “. В рамките на плана е основано управление за доброволци по приспособен баскетбол, предопределено за хора, които се интересуват от доброволческа активност и желаят да оказват помощ за включването на хора с увреждания в спорта. В края на 2023 година организирахме уебинар за промотиране на сходни действия посредством стратегия „ Европейски корпус за взаимност “. Програмата способства за основаване на удобна среда за поощряване на доброволчески действия в региона на младежта и спорта и се надяваме бранш „ Спорт “ да остане неин приоритет в бъдеще “, сподели още Георги Глушков.

Министърът акцентира, че е належащо да се обърне особено внимание на доброволците, ангажирани с треньорска активност.

„ Друго предизвикателство пред България е неналичието на система за признание на умения и компетентности, развити посредством доброволчество, както и указател ", съобщи Георги Глушков.

Той означи и автономността на спортното придвижване, което независимо провежда подбора, образованието и мениджмънта на доброволци. Министър Глушков даде за образец няколко български организации - Българската федерация по кик-бокс и муай-тай, която е приела своя доброволческа програма; федерациите по ветроходство и софтбол, които включват доброволци в съдийски състави; и тази по триатлон, покриваща разноските на доброволците, свързани с доброволния труд и издава документи за доброволчество.

„ Считаме, че на европейско равнище би могло да се продължат напъните в посока подсилване на статута на участващите в действия по подвижност доброволци, както и да се сътвори система, с цел да се подсигурява признание на добитите от тях компетентности “, приключи Георги Глушков.

По-рано през днешния ден той взе участие в неофициален обяд на министрите на спорта, които дискутираха тематиката „ Мястото на дамите в спорта “.

„ Националните политики на България преглеждат мултидисциплинарно и многостепенно женското присъединяване и водачество както в спорта, по този начин и в други браншове. Това е развой, който минава през образованието и образованието, младежките политики, трудовата и обществената политика. Той бива допълван с предприемане на характерни ограничения за стимулиране на присъединяване на дамите и женското водачество, сподели министър Глушков по време на неофициалния обяд. - Равнопоставеността на дамите и мъжете в спорта се реализира посредством даването на идентични благоприятни условия за развиване, почтено и равноправно отношение на всички равнища, оценяване с достолепие на труда и постигнатите спортни триумфи “.

Той показа, че в границите на плана - „ Младежки дневен ред 2027 – Овластяване на младите дами в дух на интензивно поданство и европейски полезности “ са извършени редица диспути, проведени са изследване и семинар с главен фокус върху вероятностите пред младите дами в Европа, тяхното по-широко присъединяване в публичния живот и водачеството, в това число в спорта. И добави, че България е една от страните с обичаи и резултати в насърчаването на дамите и женското водачество в спорта.

„ Олимпийските игри в Токио потвърдиха, че в България дамите са измежду най-разпознаваемите спортисти. Жени завоюваха златни медали за страната в каратето, в бокса, в художествената гимнастика, както и медали в стрелбата и битката. Не на последно място, несъмнено, ще отбележа и сребърните медали от европейските шампионати по шах, извоювани от дами. Жените се показват сполучливо в обичайно „ мъжки “ спортове, което дава мощен подтик за превъзмогване на обичайните полово-ролеви стандарти, “ посочи министърът.

Георги Глушков е в Брюксел за Съвета по обучение, юноша, просвета и спорт дружно със заместник-министъра на младежта и спорта Петър Младенов. Двамата организираха редица срещи в столицата на Европейския съюз.

Министър Глушков организира диалог с европейския комисар за нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Илиана Иванова. Той събеседва и с сътрудниците си от Румъния, Хърватия, Гърция и Кипър.

Петър Младенов пък се срещна с генералния шеф за обучение, юноша, спорт и просвета на Европейската комисия Пиа Хансен и помощник-генералния секретар на Организация на обединените нации по въпросите за младежта Фелипе Пулини.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР