Пътната карта за прилагане на зелената сделка у нас и

...
Пътната карта за прилагане на зелената сделка у нас и
Коментари Харесай

Пътната карта за декарбонизацията сблъска ГЕРБ и ПП/ДБ

Пътната карта за използване на зелената договорка у нас и декарбонизация на енергийния бранш влезе като изключителна точка на днешното заседание на отрасловата парламентарна комисия и след това бе отсрочена поради разногласия сред ръководещите от ГЕРБ и ПП/ДБ за нейното наличие.

Няколко са обсъжданите сюжети в комисията за енергиен преход, стана ясно по време на съвещанието на енергийната комисия в Народно събрание от отчета на Министерството на енергетиката. Относно въглищните централи към 2025 се чака да бъдат близо 3 гигавата, към 2030 година да са 1,6 гигавата и до 1 гигавата до 2030, съгласно един от сюжетите. Именно този сюжет е бил препоръчан на съвещателен съвет за зеления преход.

Към 2035 година се планува въвеждане на нова нуклеарна мощ от 1 гигават, а 2040 - още един гигават ще бъде въведен в енергийната система като нова мощ. Но това изисква съществени вложения към 1 милиард лв. годишно. Трябва да се вкарат и ВЕИ.

Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите разгласи, че ведомството поддържа пътната карта за климатична индиферентност, която е препоръчана. Виктор Минчев от Асоциация за свободен енергиен пазар уточни, че има консенсус, че специалистите в комисията за енергиен преход не са се подписали под отчета към пътната карта за декарбонизация. Крайният артикул на отчета е артикул на администрацията на Министерски съвет, изясни той.

Как ще я реализираме тази енергийна индиферентност, попита Жечо Станков от ГЕРБ. Имало доста браншове, които бълвали излъчвания, а не са посочени в отчета. Как можем да решим въпроса хем вълкът утолен, хем агнето цяло, попита депутатът.

Делян Добрев попита дали тази пътна карта опонира на решения на Народно събрание. За него проблем е какво написа в Пътната карта. Затова той предложи точката да бъде отсрочена за изключително съвещание на комисията идната сряда в 16.00 часа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР