Пътна полиция да има пълен достъп до общинските камери, а

...
Пътна полиция да има пълен достъп до общинските камери, а
Коментари Харесай

На първо четене: КАТ ще глобява за скорост и каране в насрещното по записите от общинските камери в града

Пътна полиция да има цялостен достъп до общинските камери, а 70% от приходите от наложени санкции от нарушавания да остават в бюджетите на общините.

Това са част от измененията, които депутатите одобриха на първо четене през днешния ден, в Закона за придвижването по пътищата. Те са по предложение на ГЕРБ-СДС, отпред с Александър Ненков, написа „ 24 часа “.

Днес депутатите разгледаха четири законопроекта за промени в Закона за придвижването по пътищата, импортирани от Божидар Божанов от ПП-ДБ, Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, Настимир Ананиев от ПП-ДБ и Димитър Найденов от ПП-ДБ.

Законопроектът, препоръчан от ГЕРБ-СДС, е създаден дружно със Столичната община. Той беше подсилен от 185 депутата.

Според измененията наказания могат да се постановат за превишена скорост, прекосяване на червен светофар или при шофиране в насрещното придвижване. От ГЕРБ оферират част от приходите от санкции да се връщат в общинските бюджети, с цел да може локалните управляващи да влагат в допълнение в поддръжка и разширение на мрежата от камери. Идеята е 70% от средствата от санкциите да остават на територията на общините. Контролът остава в Министерство на вътрешните работи и КАТ, само че инвестицията и узаконяването на устройствата ще бъде в прерогативите на общините. Част от общините към този момент имат такава подготвена инфраструктура.

Добри планове, по този начин разказа предлагането опозицията в лицето на Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, който е началник на транспортната комисия. Той уточни, че ще са нужни промени в предложенията, само че уточни, че предлагането в този момент ще получи поддръжка от левицата.

Според Свиленски не би трябвало да се анулира и конфискацията на коли на пияни и дрогирани водачи, казусът идвал от използването на закона. Намалели били 3 пъти нарушителите, мярката работела, безапелационен беше той.

Приет беше и законопроектът на ПП-ДБ, импортиран от Божидар Божанов, с който стикерите от предното стъкло на колите отпадат и се заменят с информация в регистри. Идеята е инспекцията да се прави по регистрационния номер на автомобила. Въвежда се и възбрана да не се поставят стикери, въведени от общини.

В законопроекта са планувани и ограничения за систематичните извършители – при 5 или повече електронни фиша, нарушителят ще бъде спиран наложително от органите за надзор, когато бъде засечен от камерите в обещано обитаемо място.

Законопроектът, импортиран от ПП-ДБ отпред с Божидар Божанов, беше подсилен от 175 народни представители.

До 3 хиляди лв. става санкцията за прекосяване през жп прелез при пусната преграда и светлинна сигнализация. Освен това нарушителите ще се лишават от правото да карат за 1 година при първо нарушаване. При второ санкцията скача до 5 хиляди лв., а отнемането на книжката е за 3 години.

Това е законовата корекция, препоръчана от Димитър Найденов от ПП-ДБ и призната през днешния ден от депутатите на първо четене.

Според претекстовете на Найденов за това нарушаване в този момент санкцията е единствено сред 20 и 150 лв..

В хода на дебата депутатите се сплотиха към концепцията, че е необходим напълно нов закон за придвижване по пътищата, само че заради зачестилите произшествия ограничения са нужни и в този момент.

Приет беше и законопроектът, препоръчан от Настимир Ананиев и още 4-ма депутати от ПП-ДБ, с който се вкарва възбрана за новобранците в шофирането да карат в часовия диапазон от 22 часа вечер до 6 часа заран.

В свое мнение Министерство на вътрешните работи показват, че вместо младите водачи да бъдат ограничавани във опцията си да карат, по-добре да се обмисли въвеждането на условие за компаньон за даден интервал от време.

В законовите оферти фигурираше и занижаване на позволената централизация на алкохол в кръвта на младите водачи. За първите 12 месеца към тях е планувана нулева приемливост за приложимост на алкохол.

Прие се и ограничаване за мощността на автомобила. Контролните точки за новите водачи пък да бъдат на половина, са измежду законовите ремонти, препоръчани от ПП-ДБ, отпред с Настимир Ананиев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР