Пътищата на възстановяване на най-богатите страни в света след пандемията

...
Пътищата на възстановяване на най-богатите страни в света след пандемията
Коментари Харесай

Защо икономиката на САЩ се представя по-добре от другите световни лидери?

Пътищата на възобновяване на най-богатите страни в света след пандемията демонстрират огромни разминавания, отразяващи другите реакции на следствията от Ковид-19.

На фона на този пейзаж се откроява стопанската система на Съединени американски щати, която през третото тримесечие отбелязва незабравим растеж от 5.2 %, изпреварвайки даже Китай – историческият мотор на международния напредък.

В изявление за CNN Инес Макфий от Oxford Economics означи непрекъснатото предимство на Съединени американски щати спрямо други страни през миналата година. Въпреки геополитическото напрежение, последствията от пандемията, скока на инфлацията и високите разноски по заемите, които попречват световния напредък, Съединени американски щати изпреварват Европейския съюз, Обединеното кралство, Япония, Канада и други развити стопански системи.

Това разминаване се дължи на голям брой фактори, измежду които разликите в цените на силата, другите тактики за облекчение на последствията от пандемията и въздействието на нарасналите лихвени проценти. Структурните преимущества също поддържат стопанската система на Съединени американски щати. Въпреки това прогнозите сочат закъснение до края на годината заради намаляващите спестявания от пандемията и устойчивите разноски по заемите.

Скокът на цените на силата, който засегна най-много Европа като чист вносител на сила, докара до по-високи равнища на инфлация в съпоставяне със Съединени американски щати.

От своя страна Съединени американски щати, които се възползват от статута си на чист експортьор на сила, се сблъскаха с по-малко провокации макар повишението на цените. Германия, която е мощно подвластна от съветския газ, изпита стопански спад, което провокира диалози за евентуална криза.

Въпреки че и Съединени американски щати, и Европа започнаха ограничения за фискално стимулиране, Съединени американски щати приложиха по-широка система за подкрепяне. Това, в комбиниране с променените модели на потребителските разноски и “ ” в изискванията на ниски лихвени проценти, ускори финансовите запаси на Съединени американски щати. Същевременно пораждат опасения по отношение на несъразмерното раздуване на разноските, което прави Съединени американски щати по-уязвими спрямо страните с релативно непокътнати спестявания.

Бързият напредък на американската стопанска система в този момент съперничи на този на китайската, която в началото се възвърне мощно, само че се сблъска с неуспехи, дължащи се на лимитираните потребителски разноски, спадовете в бранша на недвижимите парцели и слабото световно търсене. Moody’s намали кредитната вероятност на Китай, прогнозирайки доста по-бавни темпове на напредък спрямо равнищата отпреди пандемията, което внезапно контрастира с плануваната бърза агресия на Индия.

Въпреки че краткосрочните прогнози плануват закъснение на икономическия напредък в Съединени американски щати, дълготрайните вероятности остават обещаващи. Законът на президента Джо Байдън за понижаване на инфлацията, предусещащ отпущането на $369 милиарда за чиста сила, може да притегли повече вложения в Съединени американски щати, които към този момент са международен финансов център.

Забележително е, че огромните вложения на Съединени американски щати в бранша на изкуствения разсъдък (AI) надвишават доста тези в Китай и Европа, като предизвикват мощното повишаване на продуктивността.

Според анализаторите, защото Съединени американски щати са подготвени да се възползват от достиженията на изкуствения разсъдък, разликата в растежа сред Съединени американски щати и Европа може да се усили още повече.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР