„Първото секвениране на вируса на маймунската шарка показва, че щамът

...
„Първото секвениране на вируса на маймунската шарка показва, че щамът
Коментари Харесай

Експерти: Сегашният щам на вируса на маймунската шарка не се различава от този в ендемичните страни в Африка

„ Първото секвениране на вируса на маймунската шарка демонстрира, че вариантът не се разграничава от вариантите, които можем да открием в ендемични страни в Африка и настоящето огнище евентуално се дължи повече на смяна в човешкото държание “. Това съобщи пред публицисти шефът на Отдела по пандемии и епидемиологични болести на СЗО доктор Силви Брайан, представена от Асошиейтед прес.

Според специалистите случаите, които се записват в този момент допълнително от 20 страни, евентуално са свързани със секс по време на две скорошни рейв празненства в Испания и Белгия. Това бележи доста отклоняване от типичния модел на разпространяване на заболяването в Централна и Западна Африка, където хората се заразяват основно от животни като диви гризачи и примати, а огнища не са се разпространявали през границите.

Въпреки че досега са докладвани над 200 случая на маймунска шарка, множеството специалисти са на мнение, че действително броят на инфектираните е по-висок.

В края на предходната седмица испанските управляващи обявиха, че броят на случаите там е повишен до 98, в това число една жена, чиято зараза е „ директно обвързвана “ с верига на предаване, лимитирана преди този момент до мъже, като съгласно здравните управляващи става въпрос за лица в района на Мадрид. В Обединеното кралство има още 16 случая, с което общият броя на инфектираните там доближава 106. Португалия съобщи, че броят на случаите е скочил до 74. За първи регистриран случай оповестиха още Мексико и Финландия, а здравните управляващи в Аржентина оповестиха, че също имат потвърден първи случай на маймунска шарка при мъж от Буенос Айрес, който е първата зараза в Латинска Америка. Мъжът неотдавна е пътувал до Испания и в този момент има признаци, присъщи за маймунска шарка, в това число обриви и висока температура.

Д-р Розамунд Люис, началник на Отдела за едра шарка на СЗО, съобщи пред медиите, че няма нужда от всеобща имунизация.

Междувременно Центровете за надзор на болесттите на Съединени американски щати (CDC) издадоха рекомендации за имунизиране против маймунска шарка, от които излиза наяве, че таргетната група се лимитира единствено до личния състав в лабораториите, където се изследват пробите, както и медицинския личен състав, който ползва имунизациите или поставя грижи за инфектирани пациенти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР