Първото посещение на Джо Байдън като президент на Съединените щати

...
Първото посещение на Джо Байдън като президент на Съединените щати
Коментари Харесай

Петрол, Иран и "близкоизточно НАТО": защо Байдън е в Израел и Саудитска Арабия

Първото посещаване на Джо Байдън като президент на Съединените щати в район, чиято значимост на доктрина понижа с изтеглянето на огромна част от американските сили, отчасти опровергава това, откакто Вашингтон и западните му съдружници още веднъж са принудени да се извърнат към Персийския залив в търсене на сила.

За Байдън това пътешестване надали е най-желаното, както и Би Би Си: той се изправя пред последствията от войната в Украйна, предизвикването, отправено от Китай, междинни избори и не на последно място лимитираното поле за маневри в Близкия изток, напомнящо и за лимитираното в действителност въздействие на Съединени американски щати върху събитията на терен.

Трудните диалози за петрола

Близкият изток не е приоритет за администрацията на Джо Байдън, който тази година концентрира вниманието си в доста по-голяма степен върху войната в Украйна и Китай, а и поддържа свиването на американското наличие в района. За съпоставяне, предшественикът му Доналд Тръмп избра Саудитска Арабия като част от първото си пътешестване в чужбина, откакто пое поста през 2017 година, по-малко от половин година откакто встъпи в служба.

Бързите промени в района и в международната геополитика обаче оставят президента без избор.

Президентът е изправен пред сложната задача да убеди саудитците да създават повече нефт и да го продават по-евтино, поради дефицита на енергоресурси около войната в Украйна, освен това без да е в положителни връзки с управлението им. Цената на петрола ще е значима и на междинните избори. Вашингтон обаче мъчно може да разчита на доверието на Рияд, откакто Байдън разгласява отчета за убийството на Джамал Хашокжи, сочещ, че службите в страната му считат престолонаследника за виновен.

Иран

В лицето на старите съдружници на Съединени американски щати, Саудитска Арабия и Израел, Байдън търси и поддръжка в изискванията на втвърдяващи се геополитически разграничителни линии: за тях подсети обвиняването на Вашингтон към Техеран, че ирански дронове се продават на Москва (ислямската република отрича). Иран и Съединени американски щати към момента не могат да реализират компромис за връщането към нуклеарното съглашение от 2015 година и в тези условия Техеран продължава да нарушава условия, заложени в него, откогато Съединени американски щати се изтеглиха от договорката по времето на Доналд Тръмп, и продължиха с обогатяването на уран.

Байдън ще би трябвало да балансира сред това да повтори уговорката на Съединени американски щати към решение на израелско-палестинския спор посредством основаване на палестинска страна и опита за по-тясна съгласуваност с Израел по иранския въпрос (след като еврейската страна бе обвързвана със серия офанзиви в ислямската република в последните месеци и напрежението ескалира).

Президентът на Съединени американски щати ще прекара в Израел часове, а преди да отлети на юг, ще посети и окупирания Западен бряг за среща с палестинското управление. В Саудитска Арабия Байдън ще взе участие в среща на върха с арабските водачи от Персийския залив, Йордания, Египет и Ирак.

Така друга задача на визитата, при което той ще дохвъри в Джеда непосредствено от Израел, е администрацията да се възползва от знаковото външнополитическо завещание на Тръмп в Близкия изток: Авраамовите съглашения бяха част от доближаването на Израел с няколко арабски страни, измежду тях Обединените арабски емирства и Бахрейн, само че извадиха на напред във времето и опциите страната да работи със Саудитска Арабия. Макар съображенията в Залива да са свързани с повече със опасността от общия съперник Иран, наклонността е недвусмислена: Израел към този момент не е изолиран в района, а съдружник на значими арабски страни. " Пълното консолидиране на Израел в Близкия изток " затова е, съгласно, водеща цел на визитата.

Всъщност даже Катар - чиято телевизия е " Ал Джазира ", един от най-яростните критици на Израел - взе участие в секрети договаряния с израелски военни на брега на Червено море тази година, свързани със заканите в района. Саудитски представители също бяха там, дружно с тези от Бахрейн, Египет и Йордания, макар че най-голямата страна в Залива няма официални връзки с Израел. Покрай тази среща и задаващото се посещаване се заприказва повече и за остарелия проект за " арабско НАТО " (този път, с Израел, " близкоизточно " ), охарактеризиран от досегашния министър на защитата на Израел Бени Ганц като " близкоизточен военновъздушен алианс ".

Каквото и да стане с този проект, за Байдън е нужно да следи деликатно районното съдействие: Съединени американски щати виждат опасността от Иран, само че не са склонни да се ангажират с нея сега, разясняват специалисти.

И в двете страни ползата е голям

За Израел визитата може да е изключително значимо.

Двамата ротационни министър председатели - досегашният Нафтали Бенет и сегашният Яир Лапид и президентът Ицхак Херцог - посрещнаха на летище " Бен Гурион " Байдън и държавния секретар Антъни Блинкен в миг, когато политическата им орис зависи от доста незнайни. Израел е пред пети избори от 2019 година насам, откакто Бенет и Лапид избраха да разхлабен Народното събрание при липса на поддръжка за противоречив закон. Проучвания сочат, че е допустимо връщане на власт на Бенямин Нетаняху (с който Байдън също ще се срещне в качеството му на водач на опозицията). Който и да желае да стане министър председател на Израел, връзките, които демонстрира с Байдън, постоянно са значими.

В Саудитска Арабия обаче престолонаследникът - и на процедура ръководещ кралството - принц Мохамед бин Салман желае да покаже стопляне на връзките с Байдън, изострени още от времето на акцията преди президентските избори.

Заради убийството на колумниста и някогашен държавен консултант Джамал Хашокжи в консулството в Истанбул и положението на човешките права Байдън бе предизвестил, че ще спре всякаква продажба на оръжия за Рияд и охлади тона, откакто предшественикът му Доналд Тръмп показваше непосредственост със саудитските управляващи, в това число за сметка на Катар в разногласието сред двете монархии. Байдън отиде още по-далеч: назова Саудитска Арабия " парий ". Две години по-късно той е подложен на критика от някои крила в личната си партия за обрата, който предприе, избирайки да беседва с принц Мохамед; преди междинните избори посланията му (поне публично) евентуално ще са доста премерени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР