Първото по рода си събитие, обединяващо наука, изкуства и технологии

...
Първото по рода си събитие, обединяващо наука, изкуства и технологии
Коментари Харесай

Вълчев: Бъдещото образование няма да е билет за една професия

Първото по рода си събитие, сплотяващо просвета, изкуства и технологии „ Триалози “ 2019 се организира в НДК, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Форумът се организира под почетното председателство на Министерство на образованието и просвета. Първото издание на събитието е озаглавено „ Човешкото измерение “ и е в три модула: конференция, галерия и работилници.
Много е мъчно да приказваме за бъдещето. Ние си мислим, че знаем доста, а в действителност знаем доста малко. И ЦЕРН това ни споделят, че знаем 5% от вселената, а останалите 95 са ни непознати. Това, което сигурно знаем, е, че през идващите години няма по какъв начин да не се промени класно-урочния модел и системите на образованието. През идващите години сигурно можем да кажем, че образованието няма да е билет за една специалност “, съобщи просветителният министър Красимир Вълчев в откриващото си слово.
Министърът напомни, че политиката на образованието е да се разширят знанията още в началното обучение, с цел да могат младежите овреме да са приспособени към по-широк периметър от познание, нужни за реализацията в живота.
България интензивно работи за адаптирането на тези нови действителности и условия на пазара. Към момента 45 учебни заведения в страната имат интегрирани образователни предмети. Голямото предизвикателство остава да се внедря новаторски способи в образованието, с цел да се притегли ползата на днешното потомство възпитаници.
Вицепремиерът Томислав Дончев добави министъра като сподели, че през днешния ден имаме куп технологии, само че не сме измислили приложения. Процесите на цифровизация не са достигнали тавана си. Все още не знаем политическите и икономическите резултати от използването на новите технологии. Голямото безпокойство на Дончев е високомерието. „ Прокрадва се чувството, че знаем и сме разкрили всички. Нито познаваме тайните на космоса, нито дълбината на материята. Има заплаха да изпаднем в интелектуална леност. Основното което ме вълнува е по какъв начин открием още веднъж откривателя и логаритъма на любознанието “, съобщи пред интернационалните участници вицепремиерът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР