Първоначално заложените спирки на бъдещата градска железница (т.нар. S-bahn) на

...
Първоначално заложените спирки на бъдещата градска железница (т.нар. S-bahn) на
Коментари Харесай

Пловдив и Асеновград се договориха за спирките на градската железница

Първоначално заложените спирки на бъдещата градска железница (т.нар. S-bahn) на Пловдив ще са 14 на брой. Сформирана работна група сред локалните управляващи на града под тепетата и на Асеновград са постигнали договореност по тематиката. Спирките са съобразени с оферти на жителите след извършено публично допитване от община Асеновград.

В срещата на работната група присъединяване са взели зам.-кметът на община Асеновград инж. Стоян Димитров и регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев, както и други представители на двете общини.

Разписанията и маршрутите на градската железница от Асеновград към Пловдив и назад ще бъдат конкретизирани в допълнение, след анализиране на пътникопотока. Конкретните спирки сега са посочени, с цел да може да бъде осъществено проектирането и построяването им.

В началото на април се чака да бъде готово техническото задание и да се изготви визуализация на бъдещите спирки от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). Другия месец следва и нова среща на работната група.

Припомняме, че в средата на февруари транспортният министър Христо Алексиев разгласи плана като приоритет за Пловдив и съобщи, че това може да е първият български град с сходен вид железница. Неговият предходник на поста – Николай Събев – също имаше сходна концепция, само че за Русе.

Ако планът в Пловдив се осъществя до дъно, то градската железница ще бъде обслужвана от влакове вид S-bahn, които са включени за финансиране в Плана за възобновяване и резистентност. Обществените поръчки обаче за преносимия състав се бавят. Зам.-транспортният министър обещаваше да бъдат пуснати в края на 2022 година Впоследствие министър Алексиев съобщи, че ще бъдат стартирани при започване на 2023 година По думите му търговете се съгласуват с Европейската комисия.

Малко преди да бъде необуздано 48-ото Народно заседание, депутати от Българска социалистическа партия входираха предложение целият преносим състав за над 1 милиарда лева да се даде безплатно на БДЖ. Предложението им бе отхвърлено.
Спирките
Учениците и студентите единствено от Асеновград, които биха се възползвали от S-Bahn, наброяват към 1500. Близо 4500 пък са работещите в Пловдив асеновградчани, които ще имат опцията да употребяват железницата, оповестяват от общинската администрация на Асеновград. 
ЖП гара Асеновград – с буферен паркинг пред гарата;Маврудово – изместване на спирката за обезпечаване на връзка с Промишлена зона „ Тракия “;Връзка с Летище Пловдив;Югоизточна индустриална зона – при някогашния цех за пишещи машини (под надлеза на Асеновградско шосе), със основаване на буферен паркинг в района;Централна ЖП гара Пловдив;„ Пещерско шосе “ – връзка с градския превоз за Математическата гимназия и ПГ по електротехника и електроника в Пловдив;Бул. „ 6-ти септември “ – стадион „ Пловдив “ (Гребна база);Окръжна болница, езикови гимназии и новата постройка на ПУ „ Паисий Хилендарски “;ЖП гара Филипово – с опция за връзка с: Индустриална зона Радиново, Индустриална зона Бенковски, Индустриална зона Пловдив – Север към с. Труд с връзка през ЖП гара Филипово;Индустриална зона „ Север “ в Пловдив;Индустриална зона Войводиново – с връзка на ЖП прелез Войводиново;Индустриална зона Скутаре;Бившият домостроителен комбинат – с буферен паркинг на влизане в Пловдив, от страната на „ Скобелева майка “;ЖП гара Тракия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР