Първо може би трябва да кажа, че създаването на анкетна

...
Първо може би трябва да кажа, че създаването на анкетна
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Държавата се грижи компаниите да изпълняват ангажиментите си

Първо може би би трябвало да кажа, че основаването на анкетна комисия е доста потребно, уповавам се да даде отговорите, които всички чакат, съобщи пред Би Ти Ви Теменужка Петкова след излизането си от полемиката в Народното събрание за договорката с ЧЕЗ, която към момента продължава.

Основните въпроси бяха свързани с финансирането във връзка с тази договорка, това е тематиката, която вълнува всички. На срещата участваха и синдикатите, защото имаше самодейност от тях да бъде извършен подобен разговор, изясни Петкова.

От " Инерком " дадоха отговори на всички заложени въпроси, само че се позоваха на клаузите за конфиденциалност и не дадоха информация в елементи. От Комисията за защита на конкуренцията тече процедура дали сходна договорка е позволена. Банките изчакват произнасянията на Комисия за защита на конкуренцията, сподели още Петкова.

На срещата в Народното събрание не бяха дадени имена на банки. От " Инерком " споделиха, че водят диалози с банки, проявяващи интерес. Държавата постоянно се е интересувала какво се случва с електроразпределителните предприятия и неслучайно тази активност предстои на строга регулация. Разчитаме на Закона за енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране, съобщи енергийният ни министър.

Във връзка с съществуването на офшорни компании не бяха задавани въпроси, мисля, че към този момент се изчерпа тази тематика. Аз разбирам терзанията на българските жители и тяхната заинтригуваност от края на договорката, само че това, което те би трябвало да знаят, е че страната се грижи фирмите да извършват своите задължения, безапелационна беше Теменужка Петкова.

Познавам тези хора от 20 години, госпожа Върбакова и фамилията й, и дръзвам да настоявам, че са честни хора, не виждам причина да се драматизира в тази тенденция. Гинка Върбакова даже се усещаше отговорна и обезпокоена, че съм подала оставка, само че аз бях длъжна след нервността, която се сътвори. Нито един министър не може да има вмешателство в такава договорка, това би трябвало да е ясно. Мисля, че анкетната комисия има доста ясна цел - да се открият всички обстоятелства за компанията, всички регулатори би трябвало да дадат оценка и чак тогава договорката би трябвало да е финализирана, разяснява Теменужка Петкова.

Всички останахме с усещането, че от " Инерком " работят за финансирането, в случай че то не бъде обезпечено, то тогава няма по какъв начин да има и договорка, приключи министърът на енергетиката.

Относно настояванията за покачване на цените на тока Теменужка Петкова сподели, че министерството на енергетиката няма вмешателство и, че Комисията за енергийно и водно контролиране ще се произнесе дали тези претенции са основателни. /btvnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР