Първият завод за соларни панели в България ще бъде построен

...
Първият завод за соларни панели в България ще бъде построен
Коментари Харесай

Италианска компания ще строи първия завод за соларни панели у нас

Първият цех за слънчеви панели в България ще бъде издигнат в индустриалната зона на Ямбол, съобщи БНР. Според изчисленията построяването на предприятието ще коства 6,5 милиона евро.

Когато става дума за потребление на възобновима сила, долината на Тунджа е обект на ползи от години. Равнинният терен, слънцето и вятърът са задоволителна причина в региона това да е непрекъсната тематика. Този път обаче акцентът е друг - италиански консорциум желае да строи цех за слънчеви панели, а освен да ги слага.

По думите на вложителя Кристиано Камазини Ямбол е определен след дълго изследване, а повода - положителната връзка с локалните управляващи.

Инж. Пламен Комитов, който дава отговор за плана, посочи, че за фабриката към този момент е платен терен от 11 декара в индустриалната зона на Ямбол.

Производството ще бъде съвсем напълно роботизирано, планува се първоначално да бъдат разкрити 50 работни места основно за инженери и IT експерти. За образованието на фрагменти ще се търси сътрудничество ямболския факултет  " Техника и технологии " към Тракийски университет.

Ползите за локалния бизнес, а и за жителите на региона ще бъдат осезаеми, твърди инж. Комитов. Фактът, че доста предприятия вършат лични фотоволтаични системи и общата наклонност към потребление на зелена сила е причина тя да става все по-атрактивна опция и за жителите на региона.

По-дългосрочната концепция на компанията е да затвори индустриалния цикъл с построяването на фотоволтаичен парк. За задачата е декларирала капиталово желание за закупуване на 600 дка общински терени на някогашните казарми в местността " Червен хълм ". 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР