Първият заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна и

...
Първият заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна и
Коментари Харесай

Украйна разкри корупционна схема с хуманитарни помощи по висшите етажи

Първият заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна и някогашният заместник-министър на стопанската система бяха обвинени в корупционна скица за заграбване на средства за филантропична помощ.  Това разкриха украинските антикорупционни управляващи тази седмица, оповестява " Политико ".

Според Националното антикорупционно бюро на Украйна и Специализираната антикорупционна прокуратура двамата са обвинени в присвояването на към 1,5 милиона евро.

Схема включва закупуването на храни, предопределени за филантропична помощ за районните военни администрации и за популацията на Донецк, Херсон, Суми, Запорожие, Киев,Хмелницка, Днепропетровска и Полтавска области и град Киев.

Според организациите в един от случаите първият зам.-министър на аграрната политика е закупил храните през компания на цени, които са били два-три пъти над пазарнаите. Контролираната компания от своя страна купувала продуктите на пазарна стойност от полски производител.
 Председателят на Върховния съд на Украйна упрекнат за корупция
Председателят на Върховния съд на Украйна упрекнат за корупция

За 2,7 милиона $ непозволени облаги

Това коства на украинската железопътна компания Укрзалізниця към 719 000 евро сред март и август 2022 година

" Той е бил наясно с действителната пазарна стойност на продуктите, защото постоянно е получавал съответните данни от държавната статистическа работа ", се споделя в прессъобщение на Националното антикорупционно бюро. " Освен това е знаел за опцията да закупува артикули от украински производители, само че съзнателно е пренебрегнал този факт. "

В обособена скица, в която са взели участие и двамата длъжностни лица, още веднъж са закупувани храни на по-високи цени посредством компания медиатор, която от своя страна е купувала храни на пазарна стойност от турски производител. Зам.-министърът на стопанската система е укрил доказателства, че има по-добри предложения и е подтикнал чиновници да утвърждават нелегално заявки и фактури от следените компании. В резултат на тази скица украинската железопътна компания е надплатила на фирмите към 841 000 евро.
 Военен комисар на Одеса, обвинен в корупция, напусна Украйна
Военен комисар на Одеса, обвинен в корупция, напусна Украйна

Справянето с корупцията е един от основните въпроси, който се признава даже от западните съдружници на Киев

" След като са били получени, средствата са трансферирани на задгранична компания с признаци на фиктивност за по-нататъшна заверка ", споделиха от антикорупционните служби на страната. " По време на обиск на дома на участник в схемата са открити мемоари, които обрисуват разпределението на нелегално добитите облаги. " Разследването продължава.

Това е единствено последната вълна от корупция, която заля Украйна от началото на войната с Русия през 2022 г . През януари имаше още два огромни корупционни абсурда, свързани с държавните поръчки за военни кетъринг услуги и електрически генератори.

Володимир Зеленски стартира огромни следствия в опит да покаже на съдружниците в Съединени американски щати и Европейски Съюз, че в Украйна няма да има повече корупция. По-рано този месец той уволненвсички районни шефове за набиране на военни заради сигнали за корупция.
 Зеленски погнусен от корупцията в наборните центрове
Зеленски погнусен от корупцията в наборните центрове

След нашумял случай в черноморското пристанище Одеса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР