Първият сняг, макар и в последния ден на ноември, по

...
Първият сняг, макар и в последния ден на ноември, по
Коментари Харесай

Първи сняг: Усложнена обстановка и проблеми по пътищата в цялата страна

Първият сняг, въпреки и в последния ден на ноември, по традиция изненада част от снегопочистващите компании и част от водачите.

Движението по две автомагистрали - " Хемус " и " Струма ", беше мощно затруднено в часовете преди обед. Заради неприятни гуми ТИР се прекатурна в Прохода на Републиката.

В момента пътищата в цялата страна са проходими при зимни условия. Високопланинските проходи са почистени и опесъчени, само че водачите би трябвало да бъдат деликатни за вероятни заледявания през нощта. Валежите сега са най-вече в източната част на страната, като предизвестието е, че е допустимо навяване на преспи по пътищата в Североизточна България. Особено деликатно би трябвало да се пътува тази нощ в областите Шумен, Търговище, Добрич и Варна, където тук-там с изключение на превалявания от сняг има и мощен вятър.

Румънски ТИР с несъответствуващи за зимата гуми рано сутринта се завъртя и блокира две от лентите на платното за София на автомагистрала " Хемус ". Инцидентът стана сред тунелите " Топли дол " и " Ечемишка " и спря работата на снегорините в региона. Наложи се да бъде спряно и придвижването на тежкотоварни камиони от Ботевград към столицата. Изви се километрична опашка.

Движението беше възобновено малко преди обяд, само че часове наред беше мощно натоварено в платното към София. От АПИ, обаче, имат забележки към работата на компаниите за снегопочистване.

" Лично аз не съм удовлетворен, почтено казано и то най-много от поддържането на автомагистрала " Струма ". Там имаше закъснение. Не беше направено превантивното осоляване, което е значимо в тази ситуация. И даде опция на колите да позакъсат и да спре придвижването, с цел да се предприеме снегочистене. И от един сектор на " Хемус " също не съм удовлетворен ", сподели Ивайло Денчев - и.д. ръководител на УС на АПИ.

Над 10 сантиметра сняг падна на прохода " Петрохан ", а вятърът образува и преспи. Движението през прохода, обаче не беше спирано.

" От София пътувам за Берковица. Да, супер, доста добре са се справили в тази посока и в този момент се спускам надолу към Берковица. Предполагам, че също е доста добре. Пътят е съвършен за зимни условия ", разяснява Ивайло Кръстев, водач.

ТИР претрупан с палмово масло се прекатурна в Прохода на Републиката. Това затрудни придвижването, само че пътят остана отворен и пристъпен при зимни условия. Неопесъчени сектори и липса на вериги станаха причина тежкотоварни камиони да закъсат на основния път Плевен-Бяла-Русе и да затруднят съществено придвижването в региона. В Родопите също падна сняг, само че проходите Превала, Рожен и Пампорово бяха почистени и опесъчени, а придвижването през тях без усложнения.

На този стадий от " АПИ " не споделят дали и по какъв начин ще глобяват компаниите, от които не са удовлетворени. Трябва да обърнем внимание и на още един проход - Троян-Кърнаре. Там е неразрешено придвижването на тежкотоварни камиони над 12 тона. В момента там вали сняг, опесачава се и се чисти, само че е належащо водачите да внимават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР