Първият самолетен полет между София и Скопие ще се осъществи

...
Първият самолетен полет между София и Скопие ще се осъществи
Коментари Харесай

Обявиха кога ще е първият полет между София и Скопие

Първият самолетен полет сред София и Скопие ще се реализира на 11 февруари, като с него ще пътуват македонска и българска делегация, ръководена от отрасловите министри на превоза и туроператори от двете страни.

Превозвач ще бъде българската самолетна компания " Гъливер ", като се чака да има постоянни полети сред двете столици през идващия месец, разгласи министърът на превоза и известията на Република Северна Македония Благой Бочварски, представен от скопския ефирен канал " Сител ".

" На 10 февруари ще имаме среща в София дружно с нашите екипи на Комисията по превоз и инфраструктура, а на 11-ти ще бъде проведен първият полет от София до Скопие, където дружно с нашите делегации и министри ще пътуват и туроператори от България. На 11 февруари в Скопие ще организираме взаимна среща с туроператори от Северна Македония, където чакам да открием всички преимущества и благоприятни условия и най-хубавите решения за жителите, тъй че в бъдеще тази линия да се извършва постоянно и несъмнено още една дестинация ", сподели Бочварски пред публицисти при визитата си в град Кочани.

" Очаквам развиване на стопанската система и туризма ", уточни той. " Радвам се, че към този момент има заинтригувана компания – точно компанията " Гъливер " ще извърши този първи полет, което ще покаже, че с диалози и положителен метод можем да отворим повече благоприятни условия за нашите жители, за стопанската система и за развиването на туризма на двете страни, сподели Бочварски.

Попитан по кое време ще проработи постоянната авиолиния, Бочварски сподели, че има опция това да стане през идващия месец, като посочи, че детайлностите ще бъдат прегледани на срещата на 11 февруари.

" Очаквам на срещата в Скопие на 11 февруари туроператорите, които имат най-хубави знания по отношение на всички тези процедури и опциите, които ще се оферират от тях, евентуално опцията е първоначално, т.е. през март да започват постоянните полети. Но въпреки всичко ще кажа, чакам да дойдат опитни експерти, туроператори от двете страни, които ще дадат благоприятни условия и ще споделят своите оферти, какви други полети могат да се осъществят с изключение на по маршрута Скопие – София и водени от тези хрумвания, сигурно ще вземем решение, което ще бъде от интерес за жителите ", сподели Бочварски.

Българският му сътрудник Николай Събев също разгласи в петък, че първият полет от София до Скопие ще бъде на 11 февруари и че постоянните полети ще стартират през март, а туроператорите от България и Северна Македония би трябвало да се договорят за туристически пакети за увеличение на туристите от двете страни.

Събев разгласи, че управляващите в Скопие ще обезпечат слотове за полетите на самолетната компания от София, които ще летят или до Тирана, или до Атина, или до Истанбул. За маршрута би трябвало да има държавна дотация – тя ще се дава на българската самолетна компания, която ще извършва полетите. Тогава това ще разреши да се види какъв е потокът от пасажери в тези направления, с цел да може да се направи точна оценка и авиолинията да оцелее.

Бочварски и Събев подписаха на 25-ти предишния месец в София два документа за подсилване на инфраструктурната връзка сред двете страни, за директната авиолиния Скопие-София и за железопътен кулоар номер 8. Документите бяха подписани след взаимното съвещание на двете държавни управления. Събев: Ще желаяме от Европейска комисия жп линията София-Скопие да бъде включена в транспортен кулоар „ Западни Балкани “

Още от БАЛКАНИ:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР