Първият рунд от тристранната газова среща ЕС-Русия-Украйна ще се състои

...
Първият рунд от тристранната газова среща ЕС-Русия-Украйна ще се състои
Коментари Харесай

Тристранните газови преговори във формат ЕС-Русия-Украйна ще се проведат на 17 юли в Берлин


Първият рунд от тристранната газова среща ЕС-Русия-Украйна ще се състои на 17 юли в Берлин. Това излиза наяве от изказване на съветския енергиен министър Александър Новак. В него ще вземат участие както представители на държавното управление, по този начин и на комерсиалните организации като задачата ще бъде ориентирана към установяване на дълготраен дневен ред и способи на работа.

Заместник-председателят на Европейска комисия по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович от своя страна дефинира идните договаряния като „ доста сложни “.

„ Преговорите, които ни предстоят са сложни и изискват цялостно внимание и градивно присъединяване “, се споделя в изказването на Шефчович по този мотив. Той сложи въпроса за тристранна среща още през месец май, защото счита, че би трябвало да се направи доста деликатна и сериозна оценка на обстановката, касаеща преноса на природен газ след 2019 година Според него точно тристранният формат на договаряния е най-ефективен за търсене на решение за преноса.

Както е известно, Европейската комисия се афишира за опазване на преноса на съветски газ през Украйна за страните от Европейски Съюз в дълготрайно бъдеще.
Шефчович от своя страна счита, че евентуално съглашение сред страните би могло да включва дългосрочност на преноса, наложителни годишни минимални размери за пренос, а също по този начин и уточняване на равнището на цените за пренос. Преди месец той съобщи и от интереса на Германия и Франция от опцията за тристранни договаряния и означи, че Европейска комисия също ги поддържа. В последното си изказване по въпроса в четвъртък, Шефчович акцентира, че градивното и стабилно съдействие сред Русия и Украйна в енергетиката е доста значимо както за двете страни, по този начин и за Европейския съюз.

Припомняме, че тезата на съветската страна е, че опазване на преноса на естествен газ през Украйна след 2019 година ще бъде непокътнат, само че за по-малки размери. По-големи количества биха могли да се транзитират, единствено при доказване на икономическата успеваемост. „ Газпром “ твърди също по този начин, че една от аргументите за изместване на преноса, а в частност и за строителството на газопровода „ Северен поток 2 “ е обвързвана с изчерпването на актуалните залежи и последователното пренасяне към други, по-рентабилни залежи противоположно намиращи се.

Украйна от своя страна продължава да упреква Русия за „ Северен поток 2 “ и отнемането на опцията на страната да се възползва от директните такси. В същото време украинската страна покачва непрестанно директните такси през територията на страната. Това е и една от аргументите да се желае залагането на специфична точка по този въпрос в дневния ред от тристранните договаряния.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР