Първият по рода си Празник на цалапишкия бабек и вино

...
Първият по рода си Празник на цалапишкия бабек и вино
Коментари Харесай

В Цалапица ядоха бабек на корем, избраха майстора на мезето ...

Първият по рода си Празник на цалапишкия бабек и вино събра стотици поданици и посетители на площада в селото. За първи път Цалапица поставя на софрата най-хубавите си мезета и пивко вино, с цел да нагости всички фенове на месни вкусотии, направени от най-хубавите локални производители. Празник на цалапишкия бабек и вино събра стотици поданици и посетители на площада в селото.



Празникът се провежда за повторно, само че пандемията от ковид отсрочи миналогодишното му издание.

Организаторите на това вкусно и пивко събитие са кметството в село Цалапица и НЧ „ Светлина-1900 “. Патрон на празника е кметът на община „ Родопи” Павел Михайлов. Михайлов беше освен посетител, само че влезе в журито, което дефинира кой е най-хубавият занаятчия на цалапишкия бабек.



Неговият заместител Владимир Маринов и депутатът от 45-тото Народно заседание от „ Коалиция за България” Манол Генов пък журираха независимо в състезанието за най-хубаво вино, създадено от локални майстори.

Валентин Толев е призьорът в категория „ Най-добър бабек”. Най-добрият занаятчия винар е Атанас Байрев. Победителите получиха дарове, грамота и специфичен плакет, които им връчи персонално кметът на общината Павел Михайлов.



„ Много се веселя, че една концепция на читалището и предизборно заричане на кмета Ивайло Данаилов съумя да се реализира. Фестивалът на Цалапишкия бабек и вино е продължения на пътя, който следва община „ Родопи” за развиване на културата и туризма. Днес слагаме началото, само че празникът ще влезе трайно в културния календар на общината. Надявам се, че ще се развива и ще притегля от ден на ден гости”, сподели кметът Павел Михайлов.

„ Празникът на цалапишкия бабек и и вино има за цел запазване на старите български обичаи посредством показване на типичния за региона усет на фона на национална музика, песни, хора и танци”, разяснява в приветствието си кметът на селото Ивайло Данаилов.

На сцената пред паметника на площад „ Демокрация” 26 певчески и и танцови сформира от общините „ Родопи”, Садово, „ Марица”, Брезово, Пловдив и Пазарджик демонстрираха своя гений, като участваха във фолклорната конкурсна стратегия.



На 23 май ще е огромният юбилеен концерт на читалището с присъединяване на всички шест танцови състава. На концерта ще се изявят и гениите от гайдарската школа на Луко Буров, която действа от една година.

За пръв път на празниците в Цалапица ще засвири гайдарски състав от 40 гайди от Родопите, а националното забавление и кръшните хора ще са с бенда на певицата Светла Дукетева.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР