Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит и

...
Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит и
Коментари Харесай

Откриха в Канада първия паметник на на Апостола на свободата Васил Левски

Първият монумент на Васил Левски в Канада бе открит и осветлен на публична гала в предградието Брамптън на канадския град Торонто. Десетки българи участваха на събитието.

Паметникът на Апостола на свободата се издига в комплекса на българската източноправославна черква " Св. Димитър ".  Монументът беше публично открит от Светлана Стойчева-Етрополски , краткотрайно ръководещ посолството на Република България в Канада, почетния консул на Република България в град Мисисага Игнат Канев и генералния консул в Торонто Петър Крайчев , по чиято самодейност се реализира планът по построяването на паметника.

Паметникът, който през днешния ден откриваме, е първият монумент в Канада, първият монумент на Апостола! Аз персонално схващам днешния ден като ден за примирение, благотворителност, милосърдие, единство и чисто човешка добрина, тъй като точно тези качества са нещото, което ни сплотяват, сплотяват и направиха този монумент вероятен, акцентира в словото си по време на церемонията по откриването на монумента Крайчев.

Бронзовият паметник е направен в България от инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска . Реализирането на плана е осъществено за малко над половин година с финансовата помощ на български донори от цяла Канада и с институционалната поддръжка на президента на Република България Румен Радев и министерствата на външните работи и на културата на България.

На церемонията в Брамптън бе прочетено публично одобрение от президента на Република България. Откриването приключи с осветление на монумента от енорийския духовник на църквата " Св. Димитър " отец Валери Шумаров , къс рецитал на деца от българското неделно учебно заведение " Канев " и полагане на цветя от посетители на събитието.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР