Първият носител на отличието е доц. д-р Радин Цонев Учредиха годишна

...
Първият носител на отличието е доц. д-р Радин Цонев
Учредиха годишна
Коментари Харесай

Награда на името на доц. д-р Красимир Киров

Първият притежател на оценката е доцент доктор Радин Цонев
Учредиха годишна премия на името на видния български онколог и кожен лекар доцент доктор Красимир Киров. Отличието се присъжда от Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО) за значими достижения в медицината и поддръжка за развиване на дерматоонкологията.

Безупречен хирург и непостижим онколог, положил основите и развил новаторското лекуване на малигнения меланом в България, доцент Киров бе един от водещите водачи по специалността в Европа.

„ Наградата, която учредихме на името на доцент доктор Красимир Киров, създател и първи ръководител на Българската асоциация по дерматоонкология, е с цел да си подсещаме какъв брой високо е летвата, която той ни сложи – на хора от първа линия в борбата с незнайното, която трансформира света “, сподели доктор Гергана Шаламанова – ръководител на БАДО.

Тя напомни, че за пациентите си е бил вяра и религия, а за лекарите – преподавател, който въодушевява, подтиква и изисква да си най-хубав. „ Затова и тази премия е толкоз специфична за всички нас. Тя ще даде част от аплодисментите, с които посрещахме доцент Киров и с които го изпратихме – на един от най-изявените лекари, който отличаваме през днешния ден “, показа доктор Шаламанова.

Първият притежател на премията на името на доцент Киров е гастроентерологът доцент доктор Радин Цонев (Началник на отделението по Гастроентерология в УМБАЛ Токуда).

Отличието му бе връчено по време на Втория народен конгрес по дерматоонкология, който се организира в София. Аргументите: впечатляваш експерт, иноватор, неотклонен сподвижник, който протегна ръка към потребностите на нашите пациенти и провървя целия бодлив път из дебрите на имунологичната токсичност.

„ Той построи школа и екип от сътрудници, от които се учим и дружно самоуверено посрещаме новите провокации на имуноонкологията “, добави доктор Ива Гаврилова – секретар на БАДО.

„ Това е огромна част за мен, за моя екип, за онколозите, за Болница Токуда, за всички сътрудници, които се занимават с тази задача. Развълнуван съм от това, което чух за сътрудника доцент Киров, който не съм имал достойнството да познавам, само че което е извънредно близко и до моите разбирания “, сподели доцент доктор Радин Цонев.

Д-р Радин Цонев приключва медицина през 1988 година Има 2 специалности – Вътрешни заболявания и Гастроентерология. Работи поредно в МБАЛ – гр. Лом, Пета градска болница – София и МБАЛ-Токуда, а от 2013 година оглавява отделението по Гастроентерология в болничното заведение. Специализира в Холандия и Италия (Университетска католическа болница „ Джемели “ в Рим при проф. Гуидо

Доц. доктор Цонев има приета научна степен Доктор по медицина; Главен помощник към Клиниката по вътрешни заболявания. Научните ползи на доктор Цонев са в региона на хепатологията. С лекуване на хронични вирусни хепатити се занимава от 2004 година до през днешния ден.

Има изявления в наши и непознати списания. Центърът по Хепатология на МБАЛ-Токуда, който управлява доцент Цонев, е един от водещите в страната за лекуване на хроничните вирусни хепатити.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР