Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е убедена, че втори

...
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е убедена, че втори
Коментари Харесай

Никола Стърджън: В Шотландия ще се проведе референдум за независимост догодина

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е уверена, че втори референдум за самостоятелност на Шотландия може да се организира през октомври идната година, цитира думите й Ройтерс.

Върховният съд на Англия стартира във вторник да изслушва причини за разрешаване на избор за обособяване без утвърждението на английския министър председател Лиз Тръс и нейното държавно управление.

В референдума от 2014 година, който английското държавно управление утвърди, шотландците отхвърлиха независимостта с 55% против 45% в интерес на отделянето. Шотландската национална партия обаче твърди, че гласуването за Англия да напусне Европейския съюз две години по-късно е трансформирало обстановката.

Според Стърджън, откакто гласоподавателите са подкрепили партиите за самостоятелност на изборите за шотландския парламент предходната година, това им дава мандат да внесат законопроект за осъществяване на референдум на 19 октомври 2023 година

Попитана по време на изявление за Би Би Си дали е уверена, че това ще се случи, Стърджън сподели: " Да, уверена съм, че това може да се случи ".

" Нека изчакаме и да забележим какво ще реши съдът. Убедена съм, че Шотландия ще стане самостоятелна. "

Стърджън съобщи, че проваляне във Върховния съд би означавало, че нейната Шотландска национална партия ще се бори на идващите избори в Обединеното кралство, които би трябвало да се проведат през 2024 година, само с платформата дали Шотландия би трябвало да бъде самостоятелна, превръщайки ги в " де факто " референдум.

Според нея обаче това е последна мярка: " Това не е моето желание ", сподели тя. " Ако пътят, по който би било вярно да се прегледа и реши този въпрос, който е легален парламентарен референдум, бъде блокиран... тогава изборът е елементарен: представяме нашия случай пред хората на избори или се отхвърляме от шотландската народна власт и желая да бъда доста ясна през днешния ден, че ние в никакъв случай, в никакъв случай няма да се откажем от шотландската народна власт. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР