Договорът на Българска банка за развитие с адвокатската кантора, Джингов,

...
Договорът на Българска банка за развитие с адвокатската кантора, Джингов,
Коментари Харесай

АДФИ с доклад за заплатата на Лена Бориславова, пращат го в прокуратурата

Договорът на Българска банка за развиване с адвокатската адвокатска фирма, „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков “, където работи Лена Бориславова преди влизането си в политиката, е в ущърб на банката, твърди отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), оповестява „ Гласове “.

Агенцията към този момент е изпратила документите на прокуратурата да проверява длъжностни закононарушения, които съгласно инспекторите са налице от страна на управлението на банката, което е позволило да се ощети материалният интерес на финансовата институция.  

Предмет на инспекцията е самият контракт, неговият предмет, изплатените хонорари и получените отсреща услуги. Контрактът се подписва от ББР и ръководещ съучастник, само че Лена Бориславова е избрана да движи делата на банката в адвокатската компания. По обществено оповестена информация, правната компания е получавала близо 7000 евро месечно от финансовата институция.  

Държавната банка има личен юридически отдел, който се грижи за общоприетите кредитни и гаранционни съглашения, връзките със чиновници и всички останали рутинни каузи. В същото време ББР прибягва до услугите на външни адвокатски фирми, когато приготвя интернационалните облигационни излъчвания, тъй като те имат опит в съставянето на капиталови проспекти и техническата подготовка на излъчванията.  

Според отчета обаче изгодите, зародили за ББР от контракта с адвокатската фирма, на Лена Бориславова, доста изостават по отношение на платените средства. Констатирани са дни, в които бъдещият началник на кабинета на премиера Кирил Петков и предстоящ народен представител не се появява в банката, съдейки по отчитането на картата й при влизане, както и явно фиктивни регистрации, при които излизането става дни след влизането, което допуска или юристът да е прекарвал дни в банката, или да се чекирал случайно.  

Твърденията в отчета на АДФИ са сигнал за нарушавания, които надалеч не са най-големите безобразия, ставали в Българска банка за развиване. Те обаче удостоверяват апетитите на бъдещата (към оня момент) власт да основава бизнес на доближени структури, както и да обезпечават високи приходи на хора, на които разчитат, а след това и се вливат и в редиците им. От своя страна ББР по този начин и не се трансформира в класическа банка за развиване, макар, че Продължаваме промяната образуваха две държавни управления за три години и непрекъснато я използваха като дъвка в предизборните си платформи.  

Прокуратурата към този момент ревизираше контракта на ББР и адвокатската адвокатска фирма, защото новото управление на ББР, което точно Кирил Петков назначава в качеството си на длъжностен министър на стопанската система, го е подписало във време, когато новите шефове още не са били встъпили в служба. Така те са нямали право да съставляват легално банката, само че все пак задължението е породил разноски за финансовата институция. Самият Кирил Петков опитва да форсира процедурата по назначението на шефове и надзорници на ББР, като пробва да внесе имената им за утвърждение от Българска народна банка, преди още да стане министър и официално банката да му бъде поверена като отговорност.  

Когато Кирил Петков беше длъжностен министър на стопанската система изпълнителен шеф на ББР стана Цанко Арабаджиев, за който е известно, че преди този момент е уволнен от друга банка за несправяне със служебните отговорности. Той е обжалвал решението пред две правосъдни инстанции, само че те удостоверяват уволнението му. След влизането му в ББР следват няколко месеца, в които банката отпуска тъкмо един заем и активността ѝ на практика замръзва. Заради преоценка на отпуснати преди този момент заеми и гаранции се заделят хранителни запаси и банката начислява загуба за 339 млн. лева

През цялото време, когато ББР се ръководи от любимците на Политическа партия, те заобикалят въпроси за концентрацията на кредитните портфейли в планове за ВЕИ и непрекъснато припомнят за неприятното ръководство на банката при управлението назначено от Лъчезар Борисов – последният стопански министър на ГЕРБ. Опитът да се постави ред в банката отчасти съумява през 2023 година когато основен изпълнителен шеф става Илия Караниколов. Продължаваме промяната обаче саботират връщането на един от най-успешните управнически екипи на банката, потвърждавайки, че с номинацията на въпросните персони щяло да се възвърне въздействието на Делян Пеевски, а Цанко Арабаджиев резервира поста си като елементарен член на управителния съвет и изпълнителен шеф.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР