Първият министър на Шотландия Никола Стърджън днес изрази надежда, че

...
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън днес изрази надежда, че
Коментари Харесай

Шотландия се надява да се присъедини към ЕС като независима

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън през днешния ден изрази вяра, че Шотландия ще извоюва независимостта си и ще се причисли към Европейски Съюз, като акцентира, че Brexit е станал срещу волята на шотландците, които в болшинството си гласоподаваха срещу излизане от Европейски Съюз на референдума от 2016 година, съобщи Франс прес.
„ В момента изтърпяваме корав Brexit срещу волята си, в най-лошия вероятен миг, посред пандемия и икономическа рецесия”, декларира Стърджън в уеб страницата на своята Шотландска национална партия (ШНП) два дни след излизането на Англия от единния пазар и митническия съюз на Европейски Съюз.
Тя още веднъж изрази решимостта си да провежда нов референдум за самостоятелност на Шотландия, след този, който нейният сепаратистки лагер загуби през 2014 година, когато 55% от шотландците пожелаха да останат в състава на Обединеното кралство.
Решението за образуване на сходен референдум обаче се взема от английския министър председател Борис Джонсън, а той твърдо отхвърля това. Въпреки това възможна безапелационна победа на ШНП на локалните избори през май би нараснала натиска върху Лондон да одобри нов референдум.
Според най-новото допитване на института Саванта КомРес, направено за в. „ Скотсман”в средата на декември, 58% от шотландците към този момент поддържат разкъсване с Обединеното кралство.
„ Като самостоятелен член на Европейски Съюз Шотландия ще е сътрудник и ще може да построява мостове, освен към по-силна стопанска система и по-справедливо общество, а и за улеснение на връзките на Англия с ЕС”, декларира Стърджън.
През 2016 година 51,9 от британците гласоподаваха за Brexit, само че 62 % от шотландците бяха срещу излизане от Европейски Съюз.
„ През нашите близо 50 години участие ние получихме голяма изгода от четирите свободи на единния пазар, в това число свободата на придвижване. Над 230 000 европейци са се открили в Шотландия. Те са наши другари, наше семейство и бихме желали да останат”, споделя Стърджън.
След Brexit „ ще се лимитират правата на нашите жители да работят, следват и живеят другаде в Европа”, показва тя и отбелязва, че предходната година 2 000 шотландци са взели участие в програмата за студентски продан „ Еразъм”, от която английското държавно управление се отхвърли и я размени със своя интернационална университетска стратегия.
„ Не искахме да си отидем и се надяваме скоро да се присъединим към вас като равнопоставен партньор”, заключава Стърджън в изказването си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР