Първият министър на Северна Ирландия Пол Гиван обяви, че подава

...
Първият министър на Северна Ирландия Пол Гиван обяви, че подава
Коментари Харесай

Първият министър на Северна Ирландия Пол Гиван подава оставка

Първият министър на Северна Ирландия Пол Гиван разгласи, че подава оставка. Този ход е част от митинга на Демократичната юнионистка партия против Протокола за Северна Ирландия.

Оставката на Пол Гиван автоматизирано значи, че и заместник-министърът Мишел О`Нийл, която е от „ Шин фейн “, губи позицията си.

Според съглашението за подялбата на властта в Северна Ирландия ръководство може да бъде реализирано единствено посредством общо управление на двете най-големи партии. Един от водачите не може да остане на власт, в случай че другият подаде оставка.

От „ Шин фейн “ приканиха за предварителни парламентарни избори. Юнионистите са недоволни от Протокола, тъй като, съгласно тях, посредством осъществяваните инспекции на стоките през северноирланските пристанища се пречи на връзките на провинцията с останалата част от Обединеното кралство.

Протоколът е част от договорката за Брекзит, с която се цели отбягване на твърда граница на остров Ирландия. Ето за какво инспекциите се правят в Ирландско море.

Снощи министърът на земеделието Едуин Путс подреди да се прекратят митническите инспекции, което съгласно Ирландия е цялостно нарушаване на интернационалното право.

От Даунинг стрийт разясниха, че решението за оставка на Пол Гиван е „ доста разочароващо “. От Европейската комисия обявиха, че наблюдават от близко с паника събитията в Северна Ирландия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР