Първият крайморски парк Златни пясъци навърши 75 години, след като

...
Първият крайморски парк Златни пясъци навърши 75 години, след като
Коментари Харесай

Парк “Златни пясъци” стана на 75 години

Първият приморски парк „ Златни пясъци ” навърши 75 години, откакто на 3 февруари 1943 година държавната гора „ Хачука ” е оповестена за национален парк-вторият, след „ Витоша ”. Тогава никой не е предполагал, че 13 години по-късно той ще даде името на един от най-големите курорти у нас, строен върху част от него. Когато е разгласен за парк, тогава той се е ширил на 240 ха и е заемал територията от Аладжа манастир до остарялата българо-румънска граница.

 %d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0

Цялата 2018 година ще мине под знака на юбилея. Събитията в празничната стратегия са живописен пленер, научна конференция, туристически конгрес и неповторимият екофестивал „ Златна есен ”, който стимулира креативната активност в естетика с природата и в битка против експанзията и зависимостите, най-много зависимостта от интернет, напомни шефката на парка Юлия Тумбаркова.

Центрове с 5 стационарни и 4 преместваеми камери обезпечават съвременно видеонаблюдение в действително време върху богатата флора и фауна в него. В естествен парк „ Златни пясъци ”, който е с дължина близо 10 км, има над 122 птици, влечуги, змии, костенурки, таралежи, 11 типа хищници, сърни и елени. 100-килограмов глиган слезе на плажа в курорта през лятото на 2007 година и шокира туристите. Дивият шопар съумя да се изкъпе в морето, само че умел капитан на частен катер го издебна, удари го с кол, зашемети и той се удави пред смаяните погледи на летовниците.

По европроект по ОП”Околна среда” в парка са създадени 7 туристически маршрута-Син, Жълт, Червен, Зелен и профилираните “Детски маршрут”, “Домът на сойката”, “Дендрологичен” и “Песента на гората”. Ремонтирани са и 10 чешми.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР