Първият кръг за сезона във Формула 1 не се разви

...
Първият кръг за сезона във Формула 1 не се разви
Коментари Харесай

Защо Волф очаква по-добро представяне от Мерцедес в Саудитска Арабия?

Първият кръг за сезона във Формула 1 не се разви по най-хубавия вероятен метод за тима на Мерцедес, чиито водачи Люис Хамилтън и Джордж Ръсел приключиха надлежно пети и седми в конкуренцията за Гран При на Бахрейн. В хода на надпреварата на „ Сахир “ двамата изгубиха по над 50 секунди от спечелилия Макс Верстапен, който в огромна част от дистанцията кара консервативно, с цел да пази своята техника, защото разполагаше в удобен задатък пред своите преследвачи.

Един от огромните проблеми на „ Черните стрели “ в Бахрейн бе огромното изхабяване на гумите, за което способстват както конфигурацията на „ Сахир “, по този начин и абразивният асфалт на пистата. Самото трасе не е било преасфалтирано от неговата структура през 2004 година, а изначалото асфалтът там беше доста абразивен. Дългите години на приложимост обаче са го създали още по-абразивен и в действителност в този момент „ Сахир “ е пистата с най-абразивния асфалт в календара на Формула 1.
 Деймън Хил: Сега Мерцедес е по-назад от 2022 година Деймън Хил: Сега Мерцедес е по-назад от 2022 година
Трасето в Джеда, където в края на тази седмица ще се организира Гран При на Саудитска Арабия, пък е едно от най-гладките в календара. Освен това пистата край крайбрежията на Червено море няма толкоз зони на прекъсване и ускоряване, които да натоварват в допълнение задните гуми, както бе в Бахрейн. Вместо това в Джеда доминират бързите криви, което оказва по-голямо натоварване върху предните гуми.
 Тото Волф отписа Мерцедес от борбата за купата през 2023 година Тото Волф отписа Мерцедес от борбата за купата през 2023 година
Именно тази огромна разлика в характерностите на първите две писти за сезона във Формула 1 дава очаквания на шефа на Мерцедес Тото Волф, че неговият отбор ще се показа по-добре в Джеда. Исторически видяно писти като тази в Саудитска Арабия, измежду които са още „ Спа “, „ Силвърстоун “, „ Сузука “ и други постоянно са подхождали повече на „ Черните стрели “, което е още една причина Волф да се надява на по-силен уикенд. Той обаче не чака „ чудеса “ от Хамилтън и Ръсел в Гран При на Саудитска Арабия.
 Верстапен предвижда по-оспорвано съревнование в Саудитска Арабия Верстапен предвижда по-оспорвано съревнование в Саудитска Арабия
„ За последно се надявах на знамение преди доста време. Пистата в Бахрейн натоварва доста задните гуми, асфалтът там е доста абразивен, а това е една от най-слабите страни на нашата кола. Ако погледнем нещата от тази страни, в Саудитска Арабия би трябвало да сме по-добре. Определено мисля, че на пистите, които натоварват повече предните гуми, ние ще се представяме по-добре “, сподели Волф.
 Волф: Няма да имаме проблем с тавана на бюджетите Волф: Няма да имаме проблем с тавана на бюджетите
Трасето в Джеда има цели 27 завоя, само че единствено две зони с тежки прекъсвания и ускорения от ниска скорост. Те се намират първоначално и края на обиколката, а през останалото време водачите се движат с доста висока скорост, защото доминират приблизително бързите и бързите криви.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР