Първият етап от организацията на второто издание на Европейската литературна

...
Първият етап от организацията на второто издание на Европейската литературна
Коментари Харесай

Номинации за Европейската литературна награда Димитър Димов се приемат до 15 януари

Първият стадий от организацията на второто издание на Европейската литературна премия за разказ " Димитър Димов " е към края си. Заявки за учреденото под патронажа на кмета на община Варна отличие във връзка 110 години от рождението на Димитър Димов, се одобряват на имейл [email protected] до 15 януари (включително). Право да предлагат имат единствено издателствата, като всеки издател може да кандидатства с до 2 български и до 2 задгранични европейски романа от модерни живи писатели, издадени у нас през календарната 2019 година След подаване на поръчките експертното жури ще дефинира петима финалисти, които ще бъдат оповестени обществено в края на март. Всеки от финалистите ще получи покана за персонално присъединяване във втората гала по връчване на оценката през май 2020 година, когато ще стане ясно и името на спечелилия. Носителят на наградата печели парична премия в размер на 10 000 лв. (5000 евро), грамота и особено направена статуетка, научи ДУМА от Емилия С. Николова.

Журито на състезанието счита от тази година да включи и спомагателна премия - за превод. Тя ще бъде връчена на най-добре представилия се преводач на разказ из подадените от издателите номинации - за приноса му към точното интерпретиране и запазването на авторовия жанр при превод от един език на различен.

Европейската литературна премия за разказ " Димитър Димов " има за цел да отличи модерни романи с висока художествена стойност, писани на територията на Стария континент и издадени на български език в миналата година - в тази ситуация през 2019-а. Първият лауреат е романът " Проповед за рухването на Рим " (изд. " Факел Експрес " ) на френския публицист Жером Ферари, който е отличен за книгата и с " Гонкур " през 2012 година

Формулярът за кандидатстване може да се изтегли от уеб страницата на фестивала " ВарнаЛит ", както и от уебсайт към община Варна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР