Първият електрически модел от семейството X на BMW вече е

...
Първият електрически модел от семейството X на BMW вече е
Коментари Харесай

Първият BMW X на ток вече е на пазара срещу минимум 137 500 лв.

Първият електрически модел от фамилията X на BMW към този момент е на пазара. Наречен е iX3 и играе съществена роля в тактиката на баварския производител за електрификация на моделната гама.

BMW iX3 е и въплъщение на стратегическия метод Power of Choice, посредством който BMW Group взима под внимание условията на клиентите, както и условията за нездравословни излъчвания, които стават все по-строги по целия свят. Така кросоувърът BMW X3 се трансформира в първия модел, който ще се предлага както с високоефективни бензинови и дизелови мотори, по този начин и с Plug-in (зареждаща се) хибридна система и с чисто ел. задвижване.

Моделът предлага впечатляваща композиция сред успеваемост на електромотора, усъвършенстваната енергийна компактност на високоволтовата батерия и високата зарядна мощ. Напредъкът, реализиран от пускането на пазара на BMW i3, разрешава чрез технологията BMW eDrive (от пето потомство, с интелигентно ръководство на ефективността) да се постигне увеличение на пробега. Така се заобикаля потреблението на прекомерно огромни акумулатори, които да се отразят отрицателно на тежестта, динамичността на ръководството и разхода на сила.

При най-новите разновидности на ел. мотора, мощната ръководеща електроника, технологията за зареждане и високоволтовата батерия е реализиран забележителен прогрес във връзка с характерностите на мощността, разхода на ел. сила и пробега. От 2021 г. разработените от BMW Group съставни елементи ще се употребяват и при бъдещите модели BMW iNEXT и BMW i4. 

Оптимизирането на успеваемостта и разгръщането на мощността се реализира най-много посредством нова задвижваща технология. Ел.двигателят, ръководещата електроника и трансмисията за пръв път са ситуирани в централен корпус. Енергийната компактност на елемента е нараснала с 30% по отношение на досегашните изцяло електрически коли на BMW Group. КПД вече доближава 93% против 40% при моторите с вътрешно горене. 

Задвижващата система развива мощ 286 к.с. и максимален въртящ миг 400 Nm, който понижава по-малко при високи обороти за разлика от стандартните електромотори. BMW iX3 форсира от 0 до 100 км/ч за 6.8 сек., т.е. той е на равнището на BMW X3 30i с стандартно задвижване. Максималната скорост е електронно лимитирана до 180 км/ч, а задвижването е към задната ос.

Значително е повишен потенциалът на батерията спрямо размерите и тежестта. За разлика от употребяваните до момента акумулаторни клетки за изцяло електрически коли енергийна компактност е увеличена с към 20%. С потенциал от 80 кВт/ч, от които действително се употребяват 74 кВт/ч, BMW iX3 реализира пробег от 460 км в тестовия цикъл WLTP и 520 км в цикъла NEDC. 

Батерията се отличава с плоска форма. Тя е инсталирана ниско в дъното на автомобила и е интегрирана в гъвкавата автомобилна архитектура на Sports Activity Vehicle. Благодарение на това центърът на тежестта на BMW iX3 е със 7.5 см по-ниско спрямо вариантите с стандартно задвижване, което дава прерогативи в динамичността. 

Сред софтуерните новости е и зареждащият блок. Освен зареждането на 400-волтовата високоволтова батерия той поема и 12-волтовата бордова мрежа. При използването на изменчив ток е допустимо както монофазно, по този начин и трифазно зареждане с мощ до 11 кВт. При свързване към бързи зарядни станции с прав ток могат да бъдат реализирани зарядни мощности до 150 кВт. По този метод високоволтовата батерия на новото BMW iX3 може да бъде заредена до 80% от цялостния си потенциал за 34 минути. Също по този начин е допустимо за увеличаване на пробега за 10 минути да бъде заредена електрическа енергия, нужна за изминаването на 100 км.

За пръв се предлага новоразработеният Flexible Fast Charger. Той включва кабел за зареждане, който чрез адаптери може да бъде употребен в домакински и индустриални контакти. 

Ефективността и комфортътът в допълнение се усъвършенстват и от цифровите услуги на BMW Connected Charging. При планирането на маршрута функционалността E-Route усъвършенства и зареждането на батерията и в това време дава потребна информация за наличност на зарядни станции, способи за удостоверяване или Points of Interest в покрайнината.

BMW iX3 се предлага и със серийно адаптивно окачване, което включва амортисьори с електронно ръководство. Техните характерности се приспособяват към съответната пътна настилка и обстановката на пътя. Опционалното адаптивно М окачване пък дава спортни характерности на амортисьорите.

Кросоувърът има две равнища на съоръжение. Базово включва лаково покритие металик; 19-цолови джанти;  LED фарове; панорамен стъклен покрив и автоматизиран похлупак на багажника; асистент за шофиране Professional, с надзор на скоростта с функционалност Stop & Go; асистент за завиване и водене в лентата, както и предизвестие при промяна и овакантяване на лентата; контрол на дистанцията при паркиране със датчици начело и отзад; индикатор на налягането на въздуха в гумите; алармена система. Освен това - и състезателен волан, пакет за предпазване, вътрешно осветяване, седалка на лидера с електрически регулировки и функционалност памет, както и автоматизирана климатична апаратура с топлинна помпа и 3-зоново ръководство, а също и функционалности за стационарно отопление и стационарна климатизация. 

Като алтернатива се предлага пакет Impressive, включващ 20-цолови алуминиеви джанти с нов, аеродинамично усъвършенстван дизайн и адаптивни LED фарове. Освен това: акустично остъкляване на предните странични прозорци, удобен достъп, кожена тапицерия Vernasca и спортни седалки, в това число лумбална опора на предните седалки.

В България цените на първия електрически кросоувър на BMW започват от 137 500 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР